1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Никола Газдов: Чиновнически подход ограничава инвестициите във фотоволтаици

Никола Газдов: Чиновнически подход ограничава инвестициите във фотоволтаици

Снимка:

В момента няма възможност за развитие на нови проекти

Някои инвеститори ще тръгнат по съдебен път да си търсят правата, заради това, че има нарушени процедури за присъединяване към енергийната мрежа. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България он ер Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

В момента няма възможност за развитие на нови проекти, тарифата е много ниска, а отношението към тези инвестиции е много негативно, допълни той, като прогнозира, че поне още една година няма да има нови проекти, а ако има те ща са за много малки инсталации.

Той обясни още, че негативното отношение към инвеститорите е голям проблем. В края на юни имаше административно ограничение да се въвеждат в експлоатация фотоволтаични мощности и това ще доведе до фалит десетки компании. Забавянето за въвеждането в експлоатация е умишлено, има чиновнически подход и не може държавата да ограничава инвеститорите, каза Газдов.

Председателят на фотоволтаичната асоциация коментира още, че увеличението на цената на тока с 13%, а не с 10, както се говореше, не е продиктувано от надбавката за "зелена" енергия.

"Дори с новите мощности имаме минимален процент на производство на енергия от фотоволтаици и не трябва да се твърди, че причината за увеличението е това. Беше ясно, че ще има шоково поскъпване на цените на тока, но това не идва от фотоволтаиците. Разминаването в сметките на регулатора е заради партийни удари", обясни още Газдов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.