1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ниски водни нива в българо-румънския участък на Дунав

Ниски водни нива в българо-румънския участък на Дунав

Снимка:

Павлин Цонев: Това е два пъти по-ниско от нормалното водно количество

2017 година започва с лоши новини за корабоплаването – липсата на валежи през ноември и декември по цялото поречие на Дунав доведоха до сегашните ниски водни нива. Това съобщават от Изпълнителната Агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе. Очакваното понижение на температурите на въздуха също може да изиграе лоша шега на собствениците на кораби.

Ниските водни нива в комбинация с предстоящите отрицателни температури са предпоставка за образуване на ледоход по Дунав. От  Изпълнителната Агенция за проучване и поддържане на реката изразяват оптимизъм, че до заледяване може и да не стигне. Причината – отрицателните температури няма да се задържат трайно. Големият проблем обаче, ниското водно ниво на реката, е налице вече няколко седмици. Едва 3 000 кубически метра в секунда е водният поток в общия българо-румънски участък. “Това е два пъти по-ниско от нормалното водно количество", каза Павлин Цонев, изпълнителен директор на ИАППД.

Няколко са критичните участъци в българската част на Дунав, които са с дълбочина под 2 метра и половина. Те са около остров „Белене” и по-малкият, близо до него – „Милка”. Именно там има заседнал кораб. Усложнява се ситуацията и около остров „Бръшлен”. Днес по спешност за там е тръгнал хидрографският кораб „Вит”. „Там има известно струпване на кораби, което означава, че не се наблюдават ограничения в дълбочините. Предстоят му измервания, за да видим по какъв начин да подобрим обстановката“, каза Павлин Цонев

От Агенцията за проучване и поддържане на Дунав напомнят на корабособствениците да следят както хидроложката, така и метеорологичната информация. Тя може да се открие и на интернет сайта на Агенцията. Важно е също да не се претоварват съдовете.

Автор: Теодора Узунова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.