1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нови белоглави лешояди внесоха от Испания

Нови белоглави лешояди внесоха от Испания

В същото време минимум три белоглави лешояди са отровени от пуснатите през февруари

Доставка от 31 белоглави лешояда, подарък от Испания, пристигнаха в Стара Загора, съобщиха от "Зелени Балкани" информира dnevnik.bg. Това е втората "партида" лешояди. През март 2009 г. бяха приети 18 от грабливите птици. Те се внасят от Майорка в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България". Инициативата е част от дейността по проекта на "Зелени Балкани", който цели връщането и създаването на стабилни популации на вида на Балканския полуостров. За да достигнат до България, лешоядите са пътували два дни и две нощи в минибус. Екипът е използвал ферибот от Палма де Майорка до Барселона и след това е пропътувал на колела повече от 3000 км, преминавайки през Франция, Италия, Словения, Хърватия и Сърбия.

Лешоядите ще бъдат настанени в специална волиера в Спасителния център за диви животни, където ще се приспособяват към местните условия, преди да бъдат пуснати на свобода. "Новите" лешояди ще бъдат освободени след едномесечен карантинен период в Спасителния център. Птиците ще бъдат транспортирани до четирите точки, където се осъществяват дейности за реинтродукция на лешояди в страната – природен парк "Сините камъни", национален парк "Централен Балкан", Котленския и Врачанския Балкан. Птиците са предоставени от Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation) и зоологическата градина в Херес.

В същото време минимум три белоглави лешояди са отровени от пуснатите през февруари 2010 г. в Кресненския пролом птици. Продължават издирвателните дейности и се взимат спешни мерки за спасяване на останалите птици. Използването на отрови, макар и забранено със Закона за лова и опазване на дивеча, и Закона за биологичното разнообразие все още представлява заплаха за животните и хората, поради погрешната представа, че залагането на отрова решава проблема с хищниците. Контролът над отровните вещества е на ниско ниво и почти всяка земеделска аптека услужливо продава силно токсични вещества дори на хора с открито криминални намерения, каквито са залагането на отрова за елиминиране на диви животни, допълват от фонда. ФДФФ ще информират компетентните органи за случая, за да се потърси наказателна отговорност за деянието. "Жалко, че това, което най-много ни плашеше, се случи. Само три месеца и половина, след като бяха пуснати птиците и вече бяха започнали да се размножават и свикнаха с района, сега ставаме свидетели на същия проблем, поради който са изчезнали от района преди повече от половин век. Трябва дълбоко да се замислим какво е състоянието на околната ни среда. Отровите са много коварна заплаха, не се виждат и присъствието им се проличава по изчезващите животни, а когато намираш труп след труп, е направо отчайващо"коментира  Емилиян Стойнов от Фонд за дивата флора и фауна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.