1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Около 70% от заболяванията при хората идват от болести по животните

Около 70% от заболяванията при хората идват от болести по животните

Създаването на зоополиция ще направи възможен мониторинга върху заболяването

Трябва да се създаде зоополиция, която от една страна да следи за контрола и изпълнението на нормативната база и да има сериозен мониторинг върху заболяването кучешка тения, поне в период от 5 години. По време на този мониторинг, именно ветеринарните лекари трябва да бъдат основната движеща сила, каза председателят на Комисията по ветеринарна защита на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина, предаде БГНЕС.

Норми има и в момента, но те не се спазват, казаха от съюза. Затова според тях трябва да има такава структура, която да съвместява контролните функции на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която обаче в момента няма правомощията да санкционира. Така излиза, че две структури вършат една и съща работа. Идеята за създаване на зоополиция съществува от края на миналата година, тогава се обсъждаха и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Преди около месец националният омбудсман Константин Пенчев също посочи, че трябва да се обособи самостоятелна структура, която да бъде натоварена с контрола по прилагане на законодателството, свързано със защитата на правата на животните. Тогава той каза, че добър вариант е създаването на "Зоополиция".

Такива полиции има в други страни по света обясни председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев. Съюзът и институцията на омбудсмана започват съвместна инициатива за информиране на учениците за отговорността на собствениците на домашни любимци по отношение здравето на животните и хората. Те се ангажират с кампанията заради притеснителната информация, че страната ни е на първо място в Европа по брой на заболели от тения пациенти (ехинококоза). Очевидно е, че са необходими спешни мерки за разясняване на рисковете и средствата за предпазване от особено опасни заразни и паразитни болести по животните и хората. Д-р Вяра Гришина посочи, че трябва да има програма за превенция на хората и животните от кучешка тения и това трябва да залегне в Държавната профилактична програма на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Кучешката тения не проблемно заболяване, което да не може да се лекува, каза тя. Лечението на един заболял обаче струва 10 000 лева. У нас за последните 10 годни са заболели над 5 хиляди българи, но не всеки заболял е регистриран. През 40 – те години на миналия век, например в страната ни над 10% от хората са били болни от телешка тения. Тогава обаче България се е преборила с паразита, създавайки общински кланици и това е било единственото място, в което могат да се колят животни. Днес много от фермерите колят животните си на неподходящи и нерегламентирани места, най – често на място и дават вътрешностите на животните. В червата на едно куче може да се развиват 20 000 тении, ежедневно те произвеждат 400 – 800 яйца. Всяко яйце може да зарази и всеки може да бъде заразен, дори и да спазва най – добрата лична хигиена. В момента най – често обаче фермерите колят на място животните си, посочиха от съюза на ветеринарите.

Д-р Гришина изтъкна, че освен икономически загуби, лошите цифри срива престижа на българските власти и показва, че те са безсилни пред този проблем. Тя обясни, че това заболяване носи и големи икономически загуби за страната ни, тъй като заразените вътрешности трябва да се изхвърлят. По думите й най-важно е да се осигури контрол на кучешката популация, контрол на месодобива и саниране на околната среда. "Около 70% от заболяванията при хората идват от болести по животните или животинските продукти, които консумираме", категорични са ветеринарите.

От своя страна омбудсманът Константин Пенчев сподели, че е много разтревожен от изнесените днес данни. Той се ангажира в близките месеци да организира широк дебат по тези въпроси с участието на представители от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и храните, както и на Българската агенция по безопасност на храните. Повод за тревогата му стана и обяснението на д-р Вяра Гришина, че в земеделското министерство няма достатъчно добра политика в тази насока. Ветеринарните лекари не получават бюлетин от БАБХ, а научават от медиите за избухването на гнезда на зараза. Така например се е случило и с огнището на шап през миналата година. А от БАБХ са длъжни да издават такъв бюлетин.

Хора от екипа на омбудсмана и ветеринарни лекари започват обиколки по различни училища, където ще говорят на децата за това, че освен радост и любов, домашните любимци искат отговорно отношение, специални ваксини и обезпаразитяване. До края на учебната година ще бъдат посещавани ученици от 5, 6 и 7-ми клас като кампанията ще продължи и през следващата учебна година на есен. От екипа на омбудсмана са разговаряли и с представители на МОМН като са предложили това образование, както и обучението за правата и задълженията на децата, сексуалното образование и др. да влязат в нов предмет – гражданско образование, който да се изучава в училище.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.