1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плутон има океани под ледовете?

Плутон има океани под ледовете?

Възможно е радиоактивна топлина да затопля ядрото на Плутон

Замръзналият Плутон, едно от най-мразовитите в нашата  Слънчевата система  места, може да се окаже, че подслонява океан под дебелата си мили ледена покривка, сочи ново проучване. Въпреки изключителния студ,  планетата-джудже все още изглежда е достатъчно топла, за да поддържа "безпроблемно" океан под повърхността, показва нов модел на интензивността, с която радиоактивната топлина може би все още затопля вътрешността на Плутон. И този океан едва ли е само малко езерце, отбеляза планетарният учен Гийом Робушон от  Калифорнийския университет в Санта Круз.

По-скоро океанът може би е дълбок 60-105 мили (100-170 км) и се намира под слой от лед, дебел 120 мили (200 км), коментира Робушон на годишната среща на Американския геофизичен съюз в Сан Франциско по-рано тази седмица.

Ако е вярно това, Плутон ще се присъедини към списъка на телата от външната Слънчева система, като напр. спътниците на Сатурн - Титан и Енцелад, смята се, че е възможно те да съдържат вода в течно състояние, която е ключов елемент за живота, какъвто го познаваме.

Източник на топлината на Плутон би могло да е разпадането на радиоактивни атоми, по-специално калий-40, в скалите дълбоко във вътрешността на планетата-джудже.

Въпреки, че температурата на повърхността на Плутон е може би под -380° F (-230° C), според новия модел се допуска възможността все още да съществува изобилие от течности, които са запазени в това състояние благодарение на топлина под ледената шапка. "Ледът е добър изолатор", каза Франсис Нимо, сътрудник на Робушон, също от Калифорнийския университе в Санта Круз.

Робушон допълни, че при неговия модел на Плутон без проблем може да съществува океан под леда, тъй като според него, скалите от вътрешността на Плутон съдържат поне сто на 1 млрд. частици радиоактивен калий. (Скалите на Земята съдържат около 0,01% на калий-40.). Въпреки това, за да съществува въпросният океан, скалите на Плутон трябва да са концентрирани в едно скално ядро, пластове от вода и лед на повърхността.

Ако вместо това, небесното тяло е смесица от вода и лед навсякъде из вътрешността си, Нимо каза: "Тогава  трябва да се върнем обратно на чертожната дъска." Когато космическият апарат New Horizons достигне Плутон през 2015 г., ще може лесно да се провери дали Плутон действително има океан под повърхността.

Ако нямаше океан, Плутон трябваше да е сравнително сплескан в полярните области, а същевременно да има "фосилна" екваториална издутина, останала от най-ранната му история, когато небесното тяло се е въртяло много по-бързо. По думите на Нимо, такава издутина има нашата Луна, която, както знаем, е лишена от океан.

Също така, ако на Плутон има океан, на повърхността трябва да се виждат пукнатини, появили се, докато Плутон постепенно изстива и ледена шапка става все по-дебела в продължение на милиарди години. Причината е, че при замръзването си ледът се разширява, което води до издуване на повърхността, като при това се появяват пукнатини.

Ако имаше само лед, и никога не е съществувал океан, охлаждането на планетата трябва да е свивало леда, вместо да го разширява. Веднъж образуван, ледът трябва да е започнал да се свива, докато се е охлаждал.

"Засега ние правим само прогнози - каза Нимо - и ще разберем дали сме прави или грешим, когато сондата New Horizons стигне дотам."

 

Етикети Плутон, океан, лед
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.