1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Посланикът на Швейцария връчи Годишните награди за биоразнообразие

Посланикът на Швейцария връчи Годишните награди за биоразнообразие

Те се организират в рамките на проекта „За Балкана и хората“

На празнична церемония в Борисовата градина в събота следобед посланикът на Конфедерация Швейцария у нас – Нейно превъзходителство г-жа Регина Ешер връчи наградите на победителите в 8-те категории на годишните награди, които Българска фондация Биоразнообразие традиционно раздава. Освен символичната хлопка медал, плакет и чек за 500 лв. наградените получиха и подаръци от Швейцарското посолство. Годишните награди се организират в рамките на проекта „За Балкана и хората“, който се финансира от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Журито в състав Калин Терзийски, Катя Лещанска, Красимира Величкова и Мартичка Божилова определи следните победители:

I. Най-успешна кампания (акция/дейност), свързана с опазване на биоразнообразието

Наградата безспорно печели голямата кампания и гражданското неподчинение на Орлов мост срещу лобистките промени в Закона за горите, чиято кулминация беше през юни 2012 г. Това е една вдъхновяваща история за силата на гражданските протести, които могат да променят дори закони!

Но тъй като кампанията за спасяването на горите няма водач, нито организатор, а зад нея стоят хиляди граждани, различни организации и медии, журито реши паричната награда, чек от 500 лв. да бъде присъдена на Кампания на инициативна група от село Дъбовица в Котленския балкан срещу андигиране на р. Луда Камчия – един забележителен пример за борбата на хората в малките населени места, често забравени от медиите и лишени от достатъчна популярност, но също толкова решителни в битката си за спасяването на своята природа. Те ще използват средствата, за да продължат своята борба за спасяването на омагьосващата река, която минава през селото им.

II. За най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа

Тази година журито реши да раздели наградата в тази категория на две и да награди медия и журналист, които със своите материали и  журналистически разследвания са допринесли за популяризирането на кампаниите в защита на природата. Наградата за медия получи сайтът https://bivol.bg/ за множеството разследващи материали срещу посегателствата срещу българската природа, а наградата за журналист – Босилена Мелтева от в. Дневник за поредица журналистически материали на най-различни „зелени” теми. Радваме се, че дори в тези времена на медийна цензура и автоцензура все още продължават да съществуват независими трибуни и истински журналисти, които правят разследвания, и смело и обективно отразяват кампаниите за спасяването НП Пирин, Витоша, Иракли, Камчийски пясъци, горите, дюните, Яйлата, Корал и др.

III. Доброволец за природата

Безспорно най-впечатляващо бе участието на стотици доброволци, които се включиха в гасенето на пожара в Бистришко бранище, Витоша през лятото на 2012 г. Тяхната смелост и отдаденост на каузата за спасяването на любимата им планина бяха вдъхновяващи за мнозина. Но тъй като в тази категория има и едни хора, без чието участие – най-вече доброволно нямаше да бъде осигурена законова защита по много от емблематичните случаи на посегателства срещу природата. Журито реши да даде и още една награда на Свилен Овчаров, Веселин Паскалев и Александър Дунчев, номинирани за доброволната им кампания по отразяване решението на комитета на Орхуската конвенция за несъответствие на Закона за устройство на територията.

IV. Политик с най-голямо внимание към българската природа

Награда в тази категория не бе присъдена.

V. Награда за подкрепящи биоразнообразието бизнеси

Журито единодушно реши, че “Глобул“ заслужава наградата за подкрепата, която оказва на WWF при организирането на националната кампания „Ден на Природните паркове”.

VI. За дарение/дарител в областта на биоразнообразието

Наградата се присъжда на Ралица Хес - кръстник на лешояда Отец Григорий (K4L), закупила предавател за неговото проследяване на свобода.

VII. Институция/организация с принос в опазването на биоразнообразието

За своите дългогодишни и последователни усилия в опазването на птиците и природата на България, Българско дружество за защита на птиците заслужава тази награда, както като признание, но и за да продължи да работи чрез своите служители, експерти и многобройни членове за осигуряването на благоденствието на птиците и хората.

VIII. Награда за цялостен принос за опазване на българската природа

Едва ли някой има съмнения кой през този активен период заслужава да бъде отличен за цялостния си принос по много въпроси, свързани с българската природа. Единодушно и без никакъв дебат журито посочи името на Тома Белев - въпреки неправомерното му уволнение като директор на ПП Витоша, той неизменно е в челните редици на всички природозащитни битки и е човекът еднакво активен и полезен както при експертни преговори, така и в информационни и протестни кампании в защита на природата.

По време на празника част от номинираните се представиха със снимки от своите кампании, информационни материали и дори с два големи макета на лешояди. Дегустация на фермерски продукти от Централен Балкан показаха връзката между запазената природа и устойчивото местно развитие.

Церемонията завърши с концерт на групите „Мерудия“ и „Уикеда“, които се раздадоха за публиката – повечето от които млади хора, участници в протестите срещу посегателствата срещу природата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.