1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Потенциалът на България в преработката на биомаса е неизполваем

Потенциалът на България в преработката на биомаса е неизполваем

Снимка:

В партньорство с българския бизнес германските практики могат да зададат модели

Възможностите  за използване на биомаса като източник на енергия, както и начините за финансиране на процеса са основните въпроси, които ще бъдат разглеждани на тридневна конференция в столицата.

Целта на форума, наречен „Използване на бионерегия - твърда биомаса за топло- и електропроизводство“, е да създаде партньорски връзки с местни фирми за изграждане на биоинсталации в България. Страната ни има огромен потенциал, който не се използва, смятат чужди инвеститори и експерти.

В това направление Германия има сериозен напредък. През последните няколко години са изградени близо 8 000 инсталации за биогаз. Делът на възобновяемите енергии е около 20 процента, от тях 8% са от биомаса. Няколко са начините за производство на „зелена“ енергия. Единият от тях е чрез насърчаване и субсидиране на инвестиции в сферата на производство на топлоенергия, другият подпомага производителите на електроенергия. По третия стълб държавата задължава смесеното производство на различни енергии.

Отпадъците от животновъдството  и зърнопроизводството са изключителен потенциал за добиване на енергия. Предимството при прерабтката на тези продукти от една страна е, че се намаляват неприятните последствия, като миризма и замърсяване на околната среда, а от друга -  печелбата от производството на енергия.

Форумът ще продължи до 10 октомври, като са предвидени презентации на германски фирми в производството на технологии и инсталации за преработка на различни видове биомаса.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.