1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ПП Обединени земеделци: БНР и БНТ трябва да бъдат обективни и независими от пипалата и сянката на ДС

ПП Обединени земеделци: БНР и БНТ трябва да бъдат обективни и независими от пипалата и сянката на ДС

Реабилитацията на служителите и сътрудниците на репресивния апарат на комунизма ще компрометира България

Отстъпление от демократичните принципи и поредна крачка към реабилитацията на тоталитарния режим у нас е отпадането на забраната  бивши сътрудници от ДС да заемат ръководни постове в Българското национално радио и Българската национална телевизия, както и да бъдат членове на СЕМ. Медиите в България трябва да бъдат обективни и независими, включително и от пипалата и сянката на ДС.

Решението на Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционни лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията е реверанс към репресивния апарат на комунистическия режим. Само по себе си то е несъвместимо със свободата на словото, което е един от основните принципи на демокрацията.

Това решение отново ни нарежда на челно място в негативните класации и 25 години след началото на демократичните промени поставя въпроса – Необратими ли са промените в България? За разлика от нашата страна, държави като Германия, Естония и Чехословакия предприеха лустрация  веднага след падането на тоталитарните режими през 1989 г. У нас обективният прочит на миналото дълги години е препятстван умишлено.

Фактът, че решението на КС е вследствие на искане на депутати от БСП, доказва, че тази партия реално не се е променила и все още е дълбоко свързана с комунистическата партия, чийто наследник е. ПП Обединени земеделци заявяваме категорично, че е недопустимо да се дава управленска власт на хора, които в миналото са работили срещу демокрацията и нейните принципи.

Реабилитацията на служителите и сътрудниците на репресивния апарат на комунизма ще компрометира България пред Европа и света. Този акт е и посегателство срещу паметта на хилядите жертви на репресивния режим у нас! Това е скандално и не трябва да го допускаме!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.