1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представиха официално Втори том на „Българска ампелография”

Представиха официално Втори том на „Българска ампелография”

Историята на епохалния труд започва преди 34 години

Втори том на „Българска ампелография” представиха официално на тазгодишното девето издание на Салона на виното в столичния Интер Експо Център. Той съдържа 54 културни сорта лози, подредени по азбучен ред, от „А” до „И”. Сред тях са известните „Булгар”, „Гъмза” и много други. В завършения си вид колосалният труд ще се състои от 5 тома. Той е съвместно дело на учени от Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен, на Института по винарска промишленост – София, на катедрите по лозарство и винарство на Пловдивския Аграрен университет и на „Винпром” – София. Сред авторите са известните учени Калю Катеров и Димитър Цаков.

Историята на „Българска ампелография” е повече от дълга – началото е положено през 1976 г., със събирането на експериментални данни, и продължава до написването му през 1981–1985 г. В края на 1990 г. на бял свят идва Първи том. Двадесет и пет години по-късно факт става и вторият том на ампелографския сборник. „Надявам се до няколко месеца да зарадваме читателите и с Трети том – обяви Виолета Димитрова, директор на ИЛВ, която представи изданието. – Българската ампелография е фундаментален труд на екип от най-известните учени в областта на лозарството и винарството у нас. Това, което те създадоха, тепърва ще бъде оценявано от поколения лозари и винопроизводители.” Димитрова уточни, че това е първото по рода си издание, което обхваща лозарската наука у нас. Първият том – „Обща ампелография”, съдържа 14 теми. Той вече се е превърнал в настолна книга на специалистите от плевенския ИЛВ. Следващите три тома са частна ампелография, които включват характеристиките на 151 вида културни – винени и десертни сортове лози, повечето от тях – български. Освен пълното описание на всеки от сортовете и неговите особености, текстът е илюстриран и с много цветни снимки. Всичко това го прави незаменим както за специалисти, трака и за любители-лозари. Интересен е и замисълът на последния, 5-ти том, който се състои от две части – сборна и справочна. Тук са поместени характеристиките на 88 нови сортове, създадени у нас.

Плевенският лозарски институт съдържа най-богатата ампелографска колекция на Балканския полуостров – около 2000 сорта, похвали се Димитрова. Това е благодарение на дългогодишния обмен с много страни с традиции в лозарството, започнал още през далечната 1952 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.