1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Представиха първата площадка за производство на биокомпост в Добрич

Представиха първата площадка за производство на биокомпост в Добрич

Снимка:

Еколози от страната се събраха на тридневна конференция за оползотворяване на биологичните отпадъци

Първата площадка в страната за компостиране на зелени отпадъци вече функционира в Добрич. Създаването й започва преди осем месеца в рамките на пилотен проект „Оползотворяване на биоразградими отпадъци в община Добрич“. Създадените 50 кубически метра компост вече са вложени за подхранване на новия розариум в Градския парк и в други зелени площи. Община е първата в страната, включила се в инициативата с подкрепата на Асоциацията на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/. Проектът е на стойност 185 700 лева, финансиран е по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и ще продължи до февруари 2013 г.

Технологията за създаване на лехите за компостиране върху площадката от два декара е разработена от Лесотехническия университет. Събраните зелени отпадъци – листа, шума, трева, клонки, се смесват с оборска тор и на определени интервали пластовете се обръщат, разясни доц. Екатерина Тодорова от учебното заведение. Съдържанието на получения компост е изследвано в лаборатория. Технологията отговаря на европейските изисквания за рециклиране на биологичната материя. Очаква се до декември у нас в МОСВ да е готова нормативната уредба за биологични отпадъци.

Пилотният проект за оползотворяването на растителните отпадъци беше представен на Първата национална конференция на еколозите у нас, започнала в Добрич на 31 октомври. Тридневният форум събра съвместно с АСЕКОБ и Лесотехническия университет около 130 еколози, специалисти, представители на общини, за да обменят опит и да обсъдят възможностите за ефикасно приложение на зелените отпадъци.

Първото и най-важно условие за производството на компост е разделното събиране на зелените отпадъци, подчерта на конференцията кметът на Добрич Детелина Николова. Действието на площадката няма да приключи с приключването на проекта. „Това е изключително важно, защото от 1 януари 2013 г. с измененията на Закона за управление на отпадъците влиза задължителното изискване общините да събират разделно отпадъците и да ги компостират. По този показател община Добрич вече е изпреварила закона и упражнява тази дейност преди това да стане задължително изискване. Така и други общини ще могат да черпят от опита на общината“, заяви Ася Добруджалиева – председател на Ус на Асоциацията на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/.

Участниците в конференцията посетиха площадката за компост и се запознаха с мобилна инсталация на аеробно производство на биокомпост. Към оползотворяването на растителните отпадъци интерес проявяват вече и представители на агробизнеса.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.