1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитен център ще бъде изграден в с. Нисово

Природозащитен център ще бъде изграден в с. Нисово

Той ще има два комплекса - за опазване на птиците и за посетители

Природозащитен център ще бъде изграден в с. Нисово. Първата копка ще бъде направена днес, 10 май, от представители на Природен парк „Русенски Лом", немската фондация DBU и международната екоорганизация WWF. Те са партньори по проект, насочен към опазване на бреговете на Долен Дунав. Природозащитният център ще има два комплекса - за опазване на птиците и за посетители. Един от ключовите райони на този проект е Поломието.

Екозащитниците са изготвили предложение за разширяване около 10 пъти на границите на природния парк. Все още обаче няма решение на Министерството на околната среда и водите.

„Сега границите на ПП е 3 408 хка, което на практика не може да обхване цялото биоразнообразие. Предложението ни е за около 31 хил. хка. Има мн. важни зони, които трябва да бъдат защитени", уточни Цонка Христова - гл. експерт в ПП „Русенски Лом".

На 14 май екозащитниците ще се включат в националната кампания на WWF за почистване на природните паркове. Акцията ще бъде около Ивановските скални църкви и средновековния град Червен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.