1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници организират демонстрация днес в София

Природозащитници организират демонстрация днес в София

Протестът е под наслов "Парламентът под око! Гражданско присъствие за спасяване на Черноморието"

Поредна демонстрация организират природозащитници днес в 12 часа пред сградата на народното събрание, докато депутатите гледат на второ четене промените в Закона за Черноморското крайбрежие.

Протестът е под наслов "Парламентът под око! Гражданско присъствие за спасяване на Черноморието". Еколозите искат промяна на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с което да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица на зони А и Б от териториите по "Натура 2000" за опазване на защитени природни местообитания и видове.

Според вносителите с тази поправка могат да се решат казуси като Карадере, Странджа, Иракли, "Дюнигейт" и други "горещи случаи", като дават решение на неизпълненото обещание на БСП да създаде Национален парк "Българско Черноморие".

Част от предложенията за промени бяха разгледани на заседанието на Комисията по регионална политика и местно самоуправление преди седмица и бяха отхвърлени чрез гласуване "въздържал се" от всички политически сили. Друга част от текстовете в закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще бъдат разгледани на заседанието на комисията този четвъртък. Въпреки че бяха отхвърлени от комисията, предложенията им ще бъдат гледани и в пленарната зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.