1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект предвижда парк "Българско Черноморие" да се разпростре върху 52 хил. хектара

Проект предвижда парк "Българско Черноморие" да се разпростре върху 52 хил. хектара

22 защитени местности попадат в обхвата му

Собствениците на имоти, попадащи на територията на Национален парк "Българско Черноморие", трябва да бъдат обезщетени. Това стана ясно от думите на директора на Дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Михаил Михайлов, цитиран от БТА.

През юли миналата година Народното събрание взе решение за създаването на парка с цел опазване на последните незастроени крайморски територии. В резултат на решението МОСВ възложи на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН да извърши проучвания и да подготви предложение за обхвата и границите на парка, като анализите са вече готови и следващата седмица предстоят обществени обсъждания в Бургас, Варна и Добрич. Паркът няма да е компактен, а ще обхваща различни територии по морето и собствеността в него ще бъде разнородна, което може и да забави процеса.

Проектът предвижда Национален парк "Българско Черноморие" да се разпростре върху 52 хил. хектара, като има за цел да опази застрашени животински и растителни видове, скални образувания, пясъчни дюни, подводни морски пещери, рифове. В обхвата на бъдещия парк ще влизат природните паркове "Странджа" и "Златни пясъци", резерватите "Калиакра", "Камчия" и "Ропотамо", поддържаните резервати "Балтата", "Атанасовско езеро" и "Пясъчната лилия", както и 22 защитени местности, сред които Дуранкулашкото езеро, Шабленското езеро, Аладжа манастир, Яйлата, Иракли, Поморийското езеро, Бургаски солници, Ченгене скеле, Силистар, устието на река Велека. Включени са и природни забележителности като нос Емине, фиордите и тюленовата пещера в местността Маслен нос, както и пясъчните дюни край Каваците, между къмпингите "Златна рибка" и "Градина" и в местността Алепу и Бабата. Предвидени са и терени край Балчик, Варненско-Белославското езеро, Галата и Ропотамо, пише "Капитал Дейли".

Това, което може да изиграе лоша шега на парка, е неговият мащаб. Паркът се простира от Дуранкулак до Резово и това може да създаде трудности при неговото управление. Териториите в него пък са както държавни, така и общински, като има и частни терени. Това обаче налага тяхното отчуждение, тъй като в националните паркове, каквито са "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", може да има само държавни земи. Подобно ограничение от гледна точка на собствеността няма за по-ниската категория на защита - природните паркове. Според бившия директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев този проблем може да се разреши, ако вместо един общ парк се създадат няколко, които могат да бъдат национални и природни в зависимост от собствеността на земята, за да не се налага превръщане на земята в  изключителна държавна собственост, което ще е още по-сложно при настоящата финансова ситуация в страната.

След обществените обсъждания МОСВ трябва да прегледа предложението, а министърът на околната среда и водите да издаде заповед за създаването на парка. За създаването му обаче е нужна и политическа воля, тъй като трябва да се измени и Законът за защитените територии, където да се включи новата специална територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.