1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проект ще доказва връзката на странджанския манов мед с този от дървото манука в Нова Зеландия

Проект ще доказва връзката на странджанския манов мед с този от дървото манука в Нова Зеландия

Изчезване на пчели от района на Странджа не се наблюдава

Проект ще доказва връзката на странджанския манов мед с този от дървото манука в Нова Зеландия. Ще се изследват въздухът, почвата, водата, процентът на мана, за да се докаже връзката. Това каза Манол Тодоров, производител на мед и организатор на фестивала на мановия мед в Царево, цитиран от Агенция „Фокус”. Фестивалът тази година ще е от 1 до 7 август.

Проектът ще стартира през август-септември и ще се ръководи от акад. Атанас Атанасов. Ако данните от проекта докажат тази връзка, то цените на мановия мед ще се повишат, смята Тодоров. Той изрази надеждата си тази година да има повече такъв мед, което потвърждава и статистиката, водена от производителите. Като цяло обаче е рано да се говори за реколта.

„Пчелните семейства зимуваха добре. Маната започва на 10-12 юни и юли, а август е добивът, ако разбира се природата даде такъв. Смятам, че до 10 юни всичко ще бъде наред, тъй като има достатъчно време пчелните семейства да се развият”, каза още Тодоров.

Той обърна внимание и на т. нар. "синдром на празния кошер", но изчезване на пчели от района на Странджа не се наблюдава, въпреки че проблемът е сериозен в САЩ, Канада и Западна Европа.

„Това е наистина много голям проблем, но лошото е, че правителството не му обръща внимание. Той съществува навсякъде в Западна Европа. Наскоро бяхме в Словения и там колегите се оплакаха, че 50% от пчелите ги няма”, допълни Тодоров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.