1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Протестно шествие срещу застрояването на Черноморието

Протестно шествие срещу застрояването на Черноморието

Коалицията "За да остане природа в България" отново настоява и за контрол върху процедурите по оценка за въздействие върху околната среда

Днес от 18,30 ч. коалицията "За да остане природа в България" организира протестно шествие от паметника на Патриарх Евтимий до парламента, съобщиха от коалицията.

Експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" анализираха последните поправки в няколко закона, обсъдени на заседание на парламентарната комисия по регионална политика. Много от обещанията, дадени на срещата при премиера Бойко Борисов на 7 януари 2013 г. изобщо не са спазени, алармират природозащитниците. Какво беше обещано и какво се случи всъщност?

Обещание 1: "Ще се забрани строителство върху дюните, включително и върху частни дюни". С предложените промени няма да се разреши случая, например, с дюните в нарочно закритата защитена местност Камчийски пясъци, където дюните бяха приватизирани чрез замени и други машинации. Днес те са вече частни, с влезли в сила устройствени планове и издадени разрешителни за строеж, но строителството все още не е започнало.

Обещание 2: "Ще се забрани всяко строителство върху дюните". С приетите поправки се отваря застрояването на дюните за обекти с национално значение, обекти на техническата инфраструктура и обекти за нуждата на отбраната. Това в момента не е разрешено поради опасност от злоупотреби. Такъв е случаят, например, с изграждането на плувен басейн върху дюни до хотел "Хаваи" в Несебър, където инвестиционното намерение е прокарано като "хидротехническо съоръжение".

Обещание 3: "Ще се прекратят всички сделки за придобиване без търг на имоти по стария Закон за горите в защитени зони от Натура 2000 не само за дюни, но и за други природни местообитания". С приетите поправки в Закона за горите се прекратяват сделките само за имоти, които са върху дюни. Така при следващия скандал за застрояване на други ценни природни местообитания ще се наложи отново спешен ремонт на закона, посочват екоактивистите.

Коалицията "За да остане природа в България" отново настоява за достъп до информация и правосъдие на гражданите във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове (Закон за устройство на територията); прекратяване на всички сделки по реда на стария закон за горите не само тези за дюните в защитени зони и територии (Закон за горите); контрол върху процедурите по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), екологична оценка и оценка за съвместимост и участие на вносителите на зоните от Натура 2000 (Закон за биологичното разнообразие); дискусия по проблемите с обективността на тези оценки.

На предния си протест природозащитниците поискаха мораториум върху застрояването на Черноморието. "Предлагаме да се направи мораториум върху застрояването по Черноморското крайбрежие, докато не бъде изготвена подробната специализирана кадастралната карта на Черноморието". Това заяви тогава Константин Иванов от WWF и Коалиция "За да остане природа в България". От коалицията на протеста символично "пренесоха" дюните в София и с помощта на малко пясък и детски играчки показаха пред сградата на бившия Партиен дом как изглеждат дюните, ако през тях преминат багери. "Това, че някой е казал много хубави думи преди 2-3 седмици не означава, че проблемът върви към своето разрешаване. Според нас проблемът върви към своето замазване", коментира Иванов.

Природозащитниците са убедени, че дори държавата не е наясно къде има дюни и къде няма. Затова настояват да се спре всякакво застрояване докато не бъде изготвена кадастралната карта, която ще позволи реално да се види къде са всъщност дюните. "Много от тях са маскирани като нещо друго. Държавата чрез заменки и чрез продажби се е разделяла с дюни, маскирани като държавния горски фонд, като пасища, като ниви", обясни Константин Иванов.

Граждани организират протестни шествия и в други градове.

В Пловдив – от 18.30 ч. на площад „Съединение“

Във Варна сборният пункт е градинката на "Червения площад" от 18 ч.

В Трявна – от 18 ч. пред сградата на съда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.