1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Проверка в Деветашката пещера потвърждава нарушение на "Непобедимите 2"

Проверка в Деветашката пещера потвърждава нарушение на "Непобедимите 2"

Прилепите са значително по-малко, а шумовото замърсяване в пещерата е недопустимо голямо

Проверка в Деветашката пещера потвърждава опасенията на природозащитниците, че прилепите са значително по-малко, а шумовото замърсяване в пещерата е недопустимо голямо. Това показват резултати от съвместна проверка на служители от РИОСВ – Плевен и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей, извършена в Деветашката пещера.

Проверката е по повод сигналите за незаконни действия от природозащитни организации и репортажи в медиите за проблемите, възникнали при подготовката за снимки на продукцията Непобедимите 2 и е извършена на 16 ноември.

Целта на проверката е била да се направи експертна оценка на състоянието на прилепните колонии и да се сравнят получените данни с тези от дългогодишните предишни наблюдения, осъществявани в Деветашката пещера. Екипът от учени, използвайки специализирано оборудване, е проникнал през първото пещерно езеро до първия праг на пещерата, където обикновено се разполагат колониите от прилепи.

Резултатите от проверката потвърждават негативното влияние върху прилепите от строежа на декорите на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера. В пещерата се изграждат декори и конструкции за целите на продукцията. Част от тях достигат тъмната част на пещерата, въпреки че затова е била поставена изрична забрана от страна на РИОСВ. В пещерата има постоянно движение на автомобили, лекотоварни камиони, кранове, постоянно работят агрегати и се извършват дейности с моторни резачки и ъглошлайф машини. Всичко това генерира изключително високи нива на шум, допълнително усилени от естествената акустика на пещерата. Това е видимо постоянно безпокойство на прилепните колонии, поради което прилепите се намират в полуактивно състояние, а не в зимен сън. Вследствие на това, те изразходват значително повече енергия и преждевременно намаляват хранителните си запаси, чрез които трябва да преживеят до края на зимата.

Звуковото замърсяване и периодичното присъствие на работници в полутъмните и тъмни части на основната галерия е причина за изместването на прилепите към вътрешните части на пещерата, които не са подходящи за зимуване поради по-високата температура в тези галерии.

В пещерата са били установени зимуващи прилепни колонии, но по оценка на експертите, прилепите са забележимо по-малочислени в сравнение с предишни години. Така например, през зимата на 2010-2011 г. числеността на колонията е била около 35 000 индивида. В момента прилепите в пещерата наброяват едва около 8 600 екземпляра.

В пещерата не са били установени загинали прилепи, което се дължи на факта, че подземната река отнася по течението си всичко извън пещерата. Това, както и наличието на множество ракообразни в реката, хранещи се с мъртвите прилепи не позволяват да се констатира дали и каква е смъртността сред прилепите вследствие на безпокойството. Допълнително за това допринася и фактът, че не е била направена оценка от експерти преди започването на дейностите в пещерата, което щеше да позволи по-пълна оценка на ситуацията.

Докладът на експертите е внесен в Националната служба за защита на природата към МОСВ и в РИОСВ – Плевен. За възникналия проблем екипът на ЦИЗП е уведомил Секретариата на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), по което България е страна.

В момента ЦИЗП и "Зелени Балкани" подготвят сигнал до партньорите от Bat Conservation International и други природозащитни организации, изследващи живота на прилепите, с цел да получат съдействие и съвети, базирани на техния опит за решаването на подобен казус.

По предварителна информация, снимките на продукцията започват днес, 22.11.2011 г., и ще продължат три дни. ЦИЗП ще продължи да следи как снимачният процес въздейства върху пещерата и прилепите, но очакват адекватна реакция и от отговорните контролни институции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.