1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Регистрираха озон над нормата в Димитровград

Регистрираха озон над нормата в Димитровград

Вероятната причина е активната гръмотевична дейност в района на града

Превишение на алармения праг за озон е регистрирано днес в Димитровград. В три последователни часа автоматичната измервателна станция „Раковски" в града отчете концентрации на този замърсител над 240 mg/m3 на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг. Измерените нива на озон са:

В 12:00 часа концентрация от 258.75 мкг/м3  микрограма на кубичен метър въздух.

В 13:00 часа 512.32 мкг/м3 микрограма на кубичен метър.

В 14:00 часа  260.70 мкг/м3  микрограма на кубичен метър въздух.

Възможните здравни последствия и препоръчително поведение за чувствителните групи от населението - деца, възрастни и болни от астма, както и др. белодробни заболявания:

Вероятни симптоми - краткосрочните остри ефекти започват с дразнене на очите (концентрации около 200 мкг/м3), а при по-високи концентрации могат да се засегнат белите дробове. Промени във белодробната функция могат да се наблюдават при астматично болни при експозиция на озон от 160 мкг/м3 до 340 мкг/м3.

Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население - хората с повишена чувствителност да избягват продължително пребиваване на открито; занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито; да се избягва напрегната физическа дейност на открито. Ако е наложителна, се препоръчва да се извършва рано сутрин или късно вечер;

Вероятната причина за превишението на нивата на озон в атмосферния въздух е активната гръмотевична дейност в района на Димитровград. Към настоящия момент нивата на озон не са нормализирани.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция, при което трябва да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. Алармененият праг за озон е 240 mg/m3, определени като средна стойност за период от един час (средночасова стойност), измерени през три последователни часа в пунктовете за мониторинг, които са представителни за качеството на въздуха в даден цял район или агломерация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.