1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Резултатите от неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда са одобрени

Резултатите от неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда са одобрени

Зеленият преход е свързан със значителни разходи

Правителството одобри резултатите от Неформалната среща на министрите на ЕС по околна среда, която се проведе на 20 и 21 юли в Словения. На нея министрите обмениха първоначални мнения по законодателния пакет „Подготвени за целта 55“. Те се обединиха около разбирането, че климатичните цели на Европейския съюз до 2030 г. и 2050 г. изискват ускоряване на трансформацията на цялата икономика, като бъде запазена нейната конкурентоспособност. Изрично бе подчертано, че зеленият преход е свързан със значителни разходи, като особено внимание следва да се отдели на защитата на най-уязвимите. Затова акцент в изказванията беше необходимостта от запазване на принципите на справедливост и солидарност като част от общата архитектура на бъдещите законодателни действия.

В рамките на срещата бяха обсъдени напредъкът в подготовката и очакванията към две предстоящи срещи на международно ниво в областта на климата и биологичното разнообразие - 26-та Конференция на страните по РКООНИК (1-12 ноември 2021 г., Глазгоу) и 15-та Конференция на страните по Конвенцията за биологично разнообразие (11 - 24 октомври 2021 г., Кунмин). Делегациите откроиха като ключови елементи за успеха на срещите поемането на конкретни ангажименти от всички страни по Конвенциите.

Държавите членки на ЕС обсъдиха и напредъка в изпълнението на инициативата на ЕС за опрашителите. В дискусията делегациите изразиха загриженост във връзка с намаляването на дивите опрашители и последиците за биоразнообразието. Заявена бе готовност за подобряване на защитата на опрашителите - чрез засилване на наблюдението им, подобряване на местообитанията и повишаване на осведомеността сред ключовите сектори и обществото за важността на активната защита.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.