1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Създадоха микроорганизъм, който произвежда дизел

Създадоха микроорганизъм, който произвежда дизел

Технологията е вълнуваща, но непроверена

Биотехнологична компания от Масачузец обяви, че може да произвежда гориво, с което да се задвижват както Ягуари така и самолетни двигатели, като използва същите съставки, които карат тревата да расте, съобщава Асошиейтед прес.

Джаул Ънлимитед е изобретила генетично модифициран организъм, който отделя като секрет дизелово гориво или етанол, всеки път, когато е изложен на слънчева светлина, вода и въглероден диоксид.

Компанията твърди, че може да манипулира организма, така че той да произвежда възобновяеми горива в невиждани сега количества и че това може да се случи както в малки, така и в големи съоръжения при разходи, сравними с тези на най-евтините фосилни горива.

До какво ще доведе това откритие? Нищо по-малко от пълна „енергийна независимост”, се посочва на сайта на компанията. „Ние правим някои смели изказвания, но напълно вярваме в тях, те са проверени и подробно разяснени пред инвеститорите”, информира изпълнителният директор на компанията, Бил Симс. „Ако сме наполовина прави, това ще промени най-голямата индустрия в съвременната икономика, а ако сме прави, няма причина тази технология да не промени изцяло света, в който живеем”, допълни той.

Изобретението обаче не е изцяло завършено, а мнозина са скептични по отношение на обещанията на компанията.

Ученият Филип Пинкос от Националната лаборатория за възобновяема енергия посочи, че технологията, която Джаул предлага, е вълнуваща, но непроверена и че твърденията за ефективност са подкопани от трудностите, пред които могат да бъдат изправени  при събирането на горивото.

Работа за създаването на гориво от слънчева енергия се извършва от десетилетия, а някои от успехите са извличането на етанол от царевица и извличането на гориво от водорасли. От Джаул твърдят, че са елиминирали "свързващото звено", което възпрепятства производството на биогориво в голям мащаб, поради високата си цена.

Свързващото звено е ”биомасата”, като например  неизвестното количество царевица или водорасли, които трябва да бъдат отгледани и обработени, за да се извлече горивото. То трябва да бъде допълнително третирано. От американската компания твърдят, че тяхната цианобактерия отделя готов продукт, идентичен на дизеловото гориво или етанол.

Джаул смятат, че техния организъм може да произвежда 15 хил. барела от 4 декара при цена от 30 долара за барел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.