1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столична община готви проект за опазване на биоразнообразието

Столична община готви проект за опазване на биоразнообразието

Той предвижда съхраняването на редки видове птици край с. Негован

Столичната община подготвя проект за финансиране по ОП "Околна среда" на стойност 1,7 млн. лв. за възстановяване на биоразнообразието край село Негован. Това съобщи  кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя и посланикът на Унгария у нас Юдит Ланг присъстваха на поставянето на къщички и хранилки за птици от деца от 129-то и от 38-мо училище в парка на Военна академия.

Акцията е по инициатива на Юдит Ланг и е подкрепена от Столичната община. Целта й е да популяризира доброволческите дейности сред децата, и е по повод на Годината на доброволчеството. Със средствата ще се изградят кули за наблюдение и ще се почистят двете кариери, където гнездят 10 вида редки птици. Сред тях са чапли, патици и ястреби. Село Негован попада в ареала на "Via Aristotelis" - Задбалканския път на прелетните птици, който минава през долината на р. Струма, Софийското поле и Искърското дефиле.

Влажната зона там е обитание на повече от 10 вида редки птици. Йорданка Фандъкова посочи, че над 70 вида са преброените птици в Южния парк, а в цяла София, по данни на дружеството за защита на птиците, има 280 вида птици. В парка при Военната академия се срещат кълвач, синигер, кос, горска зидарка, червеногръдка, като предстои преброяване на видовете птици там.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.