1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Столичният зоопарк има нови обитатели

Столичният зоопарк има нови обитатели

До средата на октомври предстои третата поред замяна на пингвини

Мармозети, тамарини, видри и лемури пристигнаха в софийския зоопарк, чакат се и нови пингвини.

До средата на октомври в столичния зоопарк предстои третата поред замяна на пингвини, след като през март тази година градината прие първите си обитатели от този вид.

Хумболтовите пингвини бяха приети с радост и любопитство от малки и големи, като посетителите на зоопарка се увеличиха многократно през почивните дни заради тях. Досегашните чернокраки пингвини ще се върнат в Дуисбург, Германия, откъдето дойдоха по линия на обмена между зоологическите градини. На тяхното място ще дойдат шест пингвина от вида "дженто" от зоопарка в Дъблин. Породата е с обичайно местообитание подарктическите острови - Фолкландските, Южна Джорджия и Кергелен. Освен това този вид е най-бързият сред пингвините по подводно плуване - скоростта им достига до 36 километра в час. Възрастните екземпляри достигат до 50-90 сантиметра. Видът се разпознава лесно по широката бяла ивица, простираща се по главата на пингвините. Това съобщи за БТА директорът му д-р Иван Иванов.

Докато чакат новите пингвини посетителите на зоопарка вече могат да видят новите попълнения от маймуни, пристигнали от Германия и Великобритания. Сред тях са шест джудевидни мармозетки. Първите представители на този вид дойдоха в София преди две години.

Памукообразни тамарини са също сред новите обитатели на зоопарка. Шестте представители на вида, който според природозащитници е един от 25-те най-застрашени видове на примати в света, вече са настанени и могат да бъдат видени от посетителите. Обичайното местообитание на тези сравнително малки маймуни - около половин до един килограм, е най-северната част от Южна Америка. В Централна Европа тези тамарини са популярни като "маймунката Лист", тъй като в немскоговорящите райони сравняват окосмяването й с прическата на унгарския композитор и пианист Ференц Лист.

Посетителите на зоопарка ще могат да видят и новите 12 черно-бели лемури. Обичайното местообитание на вида е остров Мадагаскар, но представителите на вида са в категорията "застрашени". Маймуните са дълги около метър - метър и 20 сантиметра, като са активни главно в светлата част на денонощието. Характерната особеност за тях е, че са единствените примати, които правят гнезда. Все още под карантина са осемте новопристигнали видри, но до края на октомври и те ще могат да бъдат видени от посетителите на зоологическата градина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.