1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Топлите океански течения охлаждат континентите, твърдят учени

Топлите океански течения охлаждат континентите, твърдят учени

Хипотезата позволява за първи път да се обясни защо на източното крайбрежие на САЩ и Канада е със средно 7.8 градуса по Целзий по-хладно

Учените са предложили хипотезата, според която топлите океански течения, макар и парадоксално, водят до намаляване на температурата на въздуха над околните крайбрежни региони, пише в статия, публикувана в списание "Нейчър".

Хипотезата позволява за първи път да се обясни защо на източното крайбрежие на САЩ и Канада е със средно 7.8 градуса по Целзий по-хладно, отколкото по крайбрежните, включително и северните, страни на Западна Европа. Именно поради тази причина, средната температура в Ню Йорк е много по-ниска, отколкото в Порто (Португалия), независимо от факта, че градовете са на една и съща географска ширина.

Въпреки, че в продължение на много години учените са били убедени, че топлото течение Гълфстрийм е отговорно за топлите въздушни маси в Западна Европа, през последните години е било установено, че този ефект е не повече от 10% от цялата "допълнителна" топлина в сравнение с източното крайбрежие на Северна Америка.

В действителност Гълфстрийм, който минава първо покрай бреговете на САЩ, нагрява въздуха именно там, с което задейства верига от процеси, водещи до охлаждане на американските брегове. Топлият въздух от океана създава област, към която се устремяват студените субарктични въздушни маси.

След това, поради действието на силите на Кориолис, произтичащи от въртенето на Земята, тези студени въздушни маси се прехвърлят на запад, което води до намаляване на температурата над крайбрежието. Този ефект е известен като вълни Росби и представлява вълна от въздушни маси с дължина над 1500 км. Максимумът и минимумът на тези вълни, както се вижда от компютърни симулации, направени от авторите на публикацията - проф. Тапио Шнайдер (Tapio Schneider) от Калифорнийския технологичен институт и неговият асистент Йохай Каспи (Yohai Kaspi), постоянно се намират на едно и също място.

"Разликата в температурите в Европа и Америка не се дължи на това, че течението Гълфстрийм затопля Европа, а на това, че Гълфстрийм придизвиква охлаждане на северните територии на Съединените щати" - цитират от пресслужбата на института думите на Каспи.

Според заключенията на учените, подобен ефект е отговорен за разликата в температурите в източната част на тихоокеанското крайбрежие, напр. в Калифорния  и в азиатските страни на западното крайбрежие на океана.

Чрез математически експерименти учените показват, че изкуственото ускоряване на земното въртене води до значително усилване на този ефект. Сега авторите възнамеряват да усъвършенстват своите модели, като вземат под внимание особеностите на континентите, както и други параметри, които влияят на времето, като напр. облаците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.