1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цените на фотоволтаичните панели от поликристален силиций са спаднали до рекордно ниски нива

Цените на фотоволтаичните панели от поликристален силиций са спаднали до рекордно ниски нива

Снимка:

През 2011 г. соларната индустрия бе свидетел на свръхпредлагане в глобален мащаб

Цените на фотоволтаичните панели от поликристален силиций са спаднали до рекордно ниски нива през 2011 г. Те ще станат още по-ниски, достигайки средни нива от около 70 цента на ват през 2012 г. Данните са от наскоро публикуван доклад на GTM Research, в който анализаторската фирма разглежда „епичния“ спад на цените през 2011 г., ефектите от по-голямото предлагане на PV системи и бъдещето на пазара, пише greentech.bg.

През 2011 г. соларната индустрия бе свидетел на свръхпредлагане в глобален мащаб. Това доведе до спад на PV цените до рекордно ниски нива. Цените на панелите от поликристален силиций са спаднали от $1,80 на ват в началото на 2011 г. до $0,90 на ват в края на годината.

Силицият с висока чистота (поликристален силиций), основната суровини за полисилициевите модули, е имала минимална роля в този ценови срив, тъй като над 80% от поликристалния силиций се продава чрез дългосрочни договори и ценообразуването при тези договори се е променило съвсем слабо през 2011 г. Въпреки това, свръхпредлагането на пазара е свалило драстично цената на базовата суровина – до под 30 долара за килограм през декември, което представлява повече от 60% спад спрямо началото на годината.

Ниските цени на силиция през 2012 г. вероятно ще доведат до още по-ниски цени на крайните модули. Анализаторите прогнозират, че може да се достигне до цени от под $0,70 на ват.

През голяма част от миналото десетилетие производството на полисилициеви панели беше въпрос на олигопол, припомнят анализаторите. Растежът в търсенето на пазара на слънчева енергия позволи на утвърдилите се на пазара играчи да постигат шеметни маржове на печалба – такива от порядъка на 40% след облагане с данъци и такси.

През 2008 г. недостигът на полисилиций вдигна цените до скандално високи нива. Маржовете на печалба достигнаха до 70 процента. Това примами много нови играчи – фирми, желаещи да се впуснат в изграждането на производствени мощности. Именно „наводняването“ с нови играчи и респективно множеството нови инсталации оказаха своето влияние през 2011 г., като дисбалансът между търсене и предлагане свали цените до рекордно ниски нива, в някои случаи дори по-ниски от производствените разходи на много производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.