1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ученици и учители от България се включват в международна инициатива за опазването на природата

Ученици и учители от България се включват в международна инициатива за опазването на природата

До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите "Екологичен отпечатък" и "Дунав"

Четири класа от български училища участваха в старта на международната инициатива за опазване на природата "Европейски училища за жива планета" на WWF и фондация ЕРСТЕ. 33 ученици и учители от България и осем други европейски страни се събраха за една седмица на своеобразна академия в Югоизточна Австрия. Тази година участват ученици от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски", Американски колеж „Аркус” във Велико Търново, СОУ „Цар Симеон Велики” във Видин и СОУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали.

До края на учебната година класовете ще подготвят индивидуални проекти за опазване на природата по темите "Екологичен отпечатък" и "Дунав". Най-добрите проекти ще бъдат номинирани за заключителното събитие в Румъния през юни 2012 г. Победителите ще бъдат наградени с едноседмичен лагер сред природата на северната ни съседка.

"За четвърта поредна година инициативата свързва ученици и учители от различни страни и култури, които обичат природата", каза Барбара Таушер, ръководител на програмата за екологично образование на WWF Австрия. "С нетърпение очакваме да видим страхотните идеи, които ще бъдат реализирани тази година."

Общо 33-ма ученика и учителя от България, Румъния, Молдова, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Словакия и Украйна взеха участие в едноседмичното обучение, проведено в Илмиц, в австрийския регион Зеевинкел. Чрез семинари и работа сред природата екопедагози и експерти в различни области на опазването на природата от WWF разясниха на учениците между 12 и 17-годишна възраст и на техните класни ръководители проектните теми – „Дунав - пъпната връв на Европа” и „Екологичен отпечатък - глобалните ефекти на потреблението".

"Основният фокус по време на академията е активната гражданска позиция", подчерта Барбара Таушер. "Ние искаме да покажем на учениците възможности да бъдат активни, да изразяват мнението си пред обществото и да мотивират другите да предприемат действия." Учителите подкрепят учениците си само като съветници на проектите. Идеите и реализацията са изцяло дело на децата. През последните три учебни години учениците подготвиха дни на рециклирането заедно с общинските власти, изложби, театрални постановки и кампании от типа „Научи съучениците си”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.