1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово е забранена

Употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово е забранена

Глобата е от 100 до 5000 лева за физически лица

Забранена е употребата на неразградими полиетиленови торбички в община Карлово, съобщиха от пресцентъра на общината. С решение № 136, взето с протокол № 9/27.03.2012 година, Общински съвет – Карлово прие изменение и допълнение на Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Карлово. Забраната за използването на неразградими полиетиленови торбички влеза в сила от 1 август 2012 г. Целта на мярката е да се мотивират гражданите към намаляване на потреблението на полиетиленови торбички, изработени от неразградим полиетилен, които замърсяват околната среда с прекомерното си разпространение и да се стимулира многократната употреба на други разновидности – текстилни, хартиени, биоразградими и други. На територията на община Карлово е разрешена употребата на торбички, изработени от разградими полимери, чиято дебелина е над 15 микрона. Същите са известни като „Бързо умиращите торбички”.

Дегрален е материалът, от който се изработват разградимите торбички с ускорено декомпозиране в природата. Той е напълно безопасен за здравето на хората и може да се прилага и за опаковки, които са в контакт с храни. Отговаря на европейските стандарти за безопасност и екотоксичност. За торбичките за многократна употреба се използва полидегралекс.

Екоторбичките се разграждат в природата под влиянието на топлината, слънчевата светлина, кислорода и механичните въздействия. Това става за период от 12 до 24 месеца - над 100 пъти по-бързо от полиетиленовите торбички. При разграждането не се отделят токсични вещества, а въглеродният диоксид се освобождава много бавно. Същите попаднали в сметището и запръстени не се разлагат и не отделят вредни вещества, с което се изпълнява и другото изискване на ЕС.

Глобата за лицата продаващи, предлагащи и употребяващи неразградими полиетиленови торбички е от 100 до 5000 лева за физически лица и от 700 до 50000 лв. за юридически лица.

За повторно нарушение се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер. Въведената забрана е само за полиетиленовите торбички и не се отнася за опаковките на стоките по смисъла на Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки.
Актовете за установяване нарушенията на изискванията по тази наредба се съставят от длъжностни лица, упълномощени от кмета на община Карлово.

За нарушения, извършени при осъществяване дейности на предприятия, учреждения, заведения, организации и търговски дружества, административно-наказателна отговорност носят работниците или служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени. Търговците ще доказват разградимоста със сертификат и фактура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.