1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Употребата на полиетиленови пликове без дръжки се е увеличила

Употребата на полиетиленови пликове без дръжки се е увеличила

Хартиените пазарски чанти не могат да са алтернатива, защото производството им е 5 – 6 пъти по енергоемко от това на полимерните

Употребата на полиетиленови пликове без дръжки се е увеличила, тъй като за тях не се дължи продуктовата такса, с която от 1 октомври министерството на околната среда охлади интереса към производството и потреблението на тънки хвърчащи торбички. Това констатираха представители на Българската асоциация "Полимери" по време на пресконференция, пише dnevnik.bg.

Тънките торбички от типа "потник" са първата "жертва" в борбата с найлоните и другите полимерни опаковки, затрупали градинки и междублокови пространства. Със специална наредба производителите им са задължени да внасят в екофонда ПУДООС по 15 стотинки за всяка бройка, пусната на пазара, която е с дебелина под 15 микрона (0.015 милиметра). До края на септември такива бяха повечето торбички, предлагани безплатно от големите хранителни вериги в страната. Средната им дебелина е около 8-9 микрона.

"Сега търговците нямат право скрито да включват таксата в цената на продуктите. Те могат или да ви подаряват торбичките, или да ви оставят сами да решите дали искате да ги купите", уточни пред "Дневник" експертът от екоеминистерството Петя Димитрова.

Според БАП обаче таксата е пренастроила производството от тънки към дебели торбички (15 и повече микрона). От началото на месеца използването на тънки пликчета с дръжки е спаднало с между 50 и 70%.

"По-дебелите торбички се използват многократно, хвърчат по-трудно и се събират по-лесно", коментира Петя Димитрова и допълни, че целта на министерството не е била да събира пари, а да ограничи най-тънките торбички. Според анкета, проведена от ведомството, гражданите подкрепят подхода.

Все по-предпочитани обаче стават пликовете без дръжки. "Има повече търсене на пликове, производството се е увеличило с 10-15%", обясни Александър Владимиров. По думите му повечето такива торбички също са 8-9 микрона дебели. Според Петя Димитрова пликовете са първична опаковка и "мярката е предприета, така че да не се увеличи цената на даден продукт за крайния потребител".

До влизането в сила на таксата 90% от пликовете са били внасяни, сега процентът е около 80. От асоциацията не уточниха какви са действително произведените количества в страната. Според част от производилите хартиените пазарски чанти не могат да са алтернатива, защото производството им е 5 – 6 пъти по енергоемко от това на полимерните.

Проблемът с отпадъците от опаковки и незаконните сметища е въпрос на контрол, разделно събиране и рециклиране, а не на такси, които не съществуват в повечето европейски държави, бяха категорични представителите на БАП. В момента някои компании купуват вторични суровини от чужбина, защото там те масово се сепарират от общите отпадъци. "Гладът на производителите в България стига до там, че купуваме вторични суровини от държави като Австрия и Германия, заяви Йордан Вълков, управител на малка фирма в бранша.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.