1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Увеличава се търговията със застрашени животни в Азия

Увеличава се търговията със застрашени животни в Азия

Само за последните няколко месеца бяха докладвани няколко сериозни случая на контрабанда в различни части на континента

Въпреки усилията на правителствата, международните организации и природозащитниците, търговията с редки животни и растения се увеличава в цяла Азия, пише Бетина Васенер във в. „Ню Йорк Таймс”, цитирана от 3e-news.net.

Международната търговия със застрашени диви животни и растения не е ново явление – тя процъфтява през 70-те и 80-те години на миналия век. Променил се е мащабът, смята авторката.

Само за последните няколко месеца бяха докладвани няколко сериозни случая на контрабанда в различни части на континента. На международното летище Суварнабхуми до Банкок митническите служители откриха четири куфара, пълни със слонова кост. Над 2000 замразени панголина – вид мравояд – бяха иззети от плавателен съд край китайското крайбрежие. Упоено 2-годишно тигърче бе открито в куфар, отново на летището в Бангкок. Бяха намерени редки костенурки, предвидени за продажба на панаир в индонезийската столица Джакарта.

Когато през 70-те години на 20-ти век международната общност започва да обръща сериозно внимание на въпроса, основният проблем е търсенето на застрашените видове от богати западни клиенти. Оттогава обаче картината се е променила значително.

Бързият икономически растеж в Югоизточна Азия създава нова средна класа, жадна за лукс. Според наскоро проведено проучване на швейцарската банка Credit Suisse, в някои части на Азия, включително Китай, Индия и Индонезия, богатството на глава от населението се е увеличила с между 100 и 400% от 2000 година.

Днес Китай е гигантски потребител както на машини, коли и дрехи, така и на чанти от питонова кожа и тигрови пениси, мечешка жлъчка и други съставки от традиционната медицина или кухня, които преди са били достъпни само за аристокрацията.

Според повечето експерти, проблемът не е в липсата на политическа воля. Много азиатски страни са наложили забрана на търговията с редки животни и растения. Истинският проблем е в практическото прилагане на закона и нарастващото търсене от страна на хората, които не са достатъчно информирани за това колко застрашени са създанията, които купуват.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.