1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Гърция превърнаха 200 ха пустееща земя в оазис

В Гърция превърнаха 200 ха пустееща земя в оазис

Постепенното опустиняване е резултат от неустойчиви практики на култивиране в комбинация с въздействията от изменението на климата

Благодарение на проекта „Мара-Медитера“, финансиран от Европейския съюз, 200 хектара пустееща земя на гръцкия остров Лесбос бяха превърнати в процъфтяваща, здрава и продуктивна екосистема. Днес на тази площ са засадени 40 000 маслинови дървета, култивирани с екологични практики, допринасящи за възстановяването на местната икономика, както и за биоразнообразието.
 
В тези хълмисти райони на егейските острови с типично плитки почви отглеждането на маслини от векове е крайъгълният камък на селскостопанската икономика. През последните 50 години много от земите бяха изоставени и започнали да деградират. Постепенното опустиняване е резултат от неустойчиви практики на култивиране в комбинация с въздействията от изменението на климата, главно липсата на вода за напояване и екстремните горещини и наводнения, както и заплахата от ерозия.
 
Избраната за проекта ферма за маслини е разположена в района на Сигри, полуостров на остров Лесбос. Новият й собственик я поема през 2000 година с идеята да даде нов живот на маслиновите горички. Тогава голяма част от дърветата са изсъхнали, а почвата силно ерозирала. Като част от регенерацията бяха създадени нови тераси около хълмовете на имението, а съществуващите бяха възстановени. Сред по-старите маслинови дървета бяха засадени фиданки от местни сортове. Освен производството на маслини, екипът произвежда мед, естествени билки и засажда разнообразие от дървесни видове. Сега редом с маслините стопаните отглеждат повече от 10 000 смокини, бадеми, нар и палми и полагат грижи за влажните зони в района.
 
Семейното имение беше избрано да бъде един от петте участника в проекта „Мара-Медитера“, който се финансира от програма Прима, подкрепена от Хоризонт 2020. Този проект е за опазване на поминъка на селските общности и околната среда в Средиземноморието чрез възприемане на базирани на природата решения като отговор на деградацията на земята и водата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.