1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Варненската митрополия ще направи проверка по сигнал за заменка на имоти до Карадере

Варненската митрополия ще направи проверка по сигнал за заменка на имоти до Карадере

Близо 40 декара църковна земя до морето са заменени за пустееща земя с далеч по-ниска стойност

Варненската митрополия ще направи проверка по сигнал за заменка на имоти непосредствено до Карадере. Близо 40 декара църковна земя до морето са заменени за пустееща земя с далеч по-ниска стойност, съобщи "Нова телевизия". 

Преди години благодетели даряват своите земи на църквата "Света Параскева" в град Бяла. Компанията "Бяла Бийч Тур", известна днес като "ББТ Проджектс" предлагат замяна на имота до морето с терени на около 20 километра навътре в сушата, където някога е имало село, но сега пустее, съобщи медиата. 

"Някой просто е подсказал, че има църковни ниви, които навремето хората са отделяли от залъка хляб, за да ги даряват на църквата. И в края на краищата спечели тази фирма, която има сега тези декари", обясни д-р Христо Димов – бивш председател на Общинския съвет в Бяла.

Апетитният имот край морето се намира съвсем близо до местността Карадере. Попада в регулацията на града, потвърди главният архитект на Бяла арх. Кристиян Саралиев. "Цените се движат от 10-15 евро до около 100 евро на квадрат за урегулиран имот", коментира Галин Гаврилов - мениджър във фирма за недвижими имоти. Грубата сметка показва, че цената на 40-те декара може да струва 4 милиона евро.

За своите ценни земи край морето, църквата в Бяла получава терен, до който може да се стигне само с високопроходим автомобил. Заменката е неизгодна за църквата и от тогавашното настоятелство са против, подават и сигнал до прокуратурата. Сделката обаче е сключена. Отец Венцислав от църквата в Бяла отказва коментар пред медиата за мотивите си. "Трябва да видя ясно параграфите на договора. Да си потърся юристи и те да ни посъветват какво да правим", коментира Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.