1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Във Врачанско обявиха пожароопасния сезон в горските територии

Във Врачанско обявиха пожароопасния сезон в горските територии

Периодът, в който има най-голяма опасност от огнената стихия, е от 1 април до 31 октомври

Областният управител на Враца Венцислав Василев обяви пожароопасния сезон в горските територии. Периодът, в който има най-голяма опасност от огнената стихия в горските масиви е от 1 април до 31 октомври, пише konkurent.bg.

Губернаторът на Враца забрани със заповед, съгласно Закона за горите, населението да пали открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на горени отпадъци пък трябва да става само на определението за целта места – контейнери за смет или на регламентирани сметища.

Кметовете на общините и кметствата по селата, ръководителите на ведомствата и собствениците на горите имат задачата да създадат необходимата организация за пожарната безопасност. Ръководителите на земеделските кооперации и арентадорите трябва да следят за техническата безопасност и изправност на техниката си. Трябва да подсигурят задължително и пожарогасители и в случай на пожар да се включат в гасенето.

Кметовете и директорите на държавните горски стопанства ще бдят за състоянието на водоемите и противопожарните депа за възстановяване на евентуални неизправности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.