1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Въвеждат нов режим на водоподаване в община Севлиево

Въвеждат нов режим на водоподаване в община Севлиево

Вода ще се подава всеки ден от 5.00 ч. до 9.00 ч. и от 18.00 до 22.00 ч.

Заради рязкото намаляване дебита на водоизточниците „Бяла” ЕООД въвежда нов режим на водоподаване в община Севлиево, съобщиха от общината. В град Севлиево вода ще се подава всеки ден от 5.00 ч. до 9.00 ч. и от 18.00 до 22.00 ч. Селата от общината, които ползват балканска вода, ще имат вода през ден от 18.00 ч. до 8.00 ч.

Водната криза, пред която за поредна година е изправено населението на Севлиевска община и на съседните общини, показва правотата на действията на общинското ръководство през последните години, свързани с усилията за размразяване изграждането на хидровъзела за питейна вода „Бяла”. Не случайно неговото построяване е приоритет № 1 в общинския план за развитие на община Севлиево.

Съгласно Закона за водите и изискванията на Европейския съюз язовирите за питейно водоснабдяване са изключителна публична държавна собственост. Тяхното планиране, проектиране, строителство и експлоатация са задължение и приоритет на държавата. На това основание в действията си общинската администрация не е разчитала само на собствени усилия, а многократно е поставяла пред различни парламентарно представени политически сили, министерства и народните представители необходимостта от неговото реализиране.

До сега всеки състав на Общинския съвет на община Севлиево е заставал твърдо зад жизнената необходимост от размразяване строителството на язовир „Бяла”. По предложение на кмета на общината в началото на 2010 година общинските съветници приеха обръщение до държавните институции с молба за съдействие. То беше изпратено до президента на България, председателя на Народното събрание, министър-председателя и петимата народни представители от Габровски избирателен район. Въпросът е поставян с необходимата острота и значимост при всяка среща на високо равнище. С него са запознавани и премиерите на последните две правителства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.