1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вода на три милиарда години откриха учени

Вода на три милиарда години откриха учени

Тя може да даде информация за произхода на живота

Вода на три милиарда години, открита в канадска мина, може да даде информация за произхода на живота, но вкусът й е "ужасно солен". Проф. Барбара Шъруд Лолар каза, че е опитала древната вода. Тя я описа като "изключително солена с оранжавеникав цвят".

Праисторическите джобове вода са като "капсули на времето", останали изолирани от земната повърхност милиарди години. Сходството на скалите в мината с тези на Марс дава надежда, че подобна подходяща за живот вода може да съществува и на близката ни планета.

Водата извира от дълбочина около 3,2 км и предшества появата на многоклетъчен живот. Открили са я британски и канадски учени. Водата може да е сред най-старите на Земята. Възможно е дори да съдържа живи форми, защото в нея има много химикали, които поддържат живот при липса на слънчева светлина, пише БТА.

Учените се интересуват от солените води, защото те са най-старите. Заради геохимичните реакции със скалите водата съдържа разтворен водород и метан, както и благородни газове като хелий, неон, аргон, ксенон. Възможно е те да осигуряват енергия за микроби.

С технология, разработена в университета на Манчестър, учените доказаха, че водата е поне на 1,5 милиарда година, но тя може да е и много по-стара. Възможно е да е от времето, когато са се образували кристалните скали около нея. Тяхната възраст е на половината на земната.

Толкова стара вода е известна само от малки мехурчета в скали. Откритата в канадската мина извира с дебит почти 2 литра в минута. Характеристиките й са подобни на много по-млада вода, извираща от дълбочина 2,7 км в мина в РЮА, в която са открити микроби. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.