1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF представя финансови инструменти за устойчиво управление на международните речни басейни

WWF представя финансови инструменти за устойчиво управление на международните речни басейни

Събитието ще се проведе в периода 2 - 4 април 2012 г. в България (Нисово, Русенско и Белене) и Румъния

Международната природозащитна организация WWF-България организира работна среща за ролята на финансовите инструменти в управлението на международните речни басейни. Събитието ще се проведе в периода 2 - 4 април 2012 г. в България (Нисово, Русенско и Белене) и Румъния. То е част от проекта „Насърчаване на схеми за устойчиво финансиране и за плащания за екосистемни услуги (ПЕС) в басейна на река Дунав”.

По време на инициативата ще бъде представен досегашния опит в оценката на икономическите ползи от екосистемите, както и разработването и прилагането на финансови инструменти за тяхното опазване с цел устойчиво, икономически изгодно управление на речните басейни. По време на дискусиите ще бъдат презентирани полезни практики от няколко международни реки като Конго, Янгдзъ, Меконг, Амазонка и Дунав.

По време на срещата експертите ще обсъждат следните въпроси:

 - Какви ползи предоставят международните речни басейни и кои са най-големите заплахи за тях?

-  Как финансовите инструменти, вкл. плащанията за екосистемни услуги допринасят за смекчаването на тези заплахи?

- Може ли опитът, натрупан от прилагането на тези финансови инструменти за малки водосбори да бъде приложим и за по-големи речни басейни?

- Възможно ли е едни и същи видове финансови инструменти, вкл. плащания за екосистемни услуги да са приложими за различни речни басейни?

По време на срещата експерти от WWF ще представят и резултатите от сътрудничеството си с Изпълнителната агенция по реките и аквакултурите (ИАРА) по разработването на мерки за намаляване на екологичния отпечатък на сектор „Рибарство и аквакултури”.

Допълнителна информация:

WWF-България изпълнява проект за насърчаване на схеми за устойчиво финансиране и за плащания за екосистемни услуги (ПЕС) в басейна на река Дунав, финансиран от UNEP GEF. В рамките на проекта, експертите от организацията трябва да приложат на практика и да популяризират ПЕС в района на Дунавския басейн, както и да споделят своя опит с експерти, работещи в сферата от други международни речни басейни: Янгдзъ, Меконг, Амазонка и Конго. Всеки един от тези речни басейни е във фокуса на някои от най-големите WWF консервационни програми, като първите три басейна включват страни със средни доходи, които в много отношения приличат на страните от Източна Европа. Въпреки различията в политически и културен аспект, в тези региони основният въпрос е не толкова откъде биха могли да се финансират тези плащания, а как да се гарантира създаването на социални и екологични ползи.

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.