1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF внася предложение за изграждане на трансграничен комплекс от защитени влажни зони

WWF внася предложение за изграждане на трансграничен комплекс от защитени влажни зони

Остров Ибиша, комплекс Беленски острови и езерото Сребърна да се увеличат и срещу всяко от тях в Румъния да се обяви ново рамсарско място

Предложение за трансграничен комплекс от защитени влажни зони между България и Румъния са внесли от Световния фонд за дивата природа – WWF в екоминистерството, съобщават от организацията.

По течението на р. Дунав в България има три места от особена важност, които са включени в Рамсарската конвенция (световната конвенция за опазване на влажните зони). Това са остров Ибиша, комплекс Беленски острови и езерото Сребърна.

Новото предложение предвижда границите на тези места да се увеличат и срещу всяко от тях в Румъния да се обяви ново рамсарско място. Така ще се формират три трансгранични "двойки", които да се опазват съвместно и координирано. Новите места в Румъния са езерата Бистрет и Сухая. Очаква се обявяването на тези зони да стане до средата на годината. Предложението е изготвено и внесено и в Рамсарския секретариат съвместно с румънския офис на WWF.

"Създаването на трансгранични защитени влажни зони е от изключителна важност за пълноценното опазване на птичите колонии по поречието на р. Дунав. Част от птиците гнездят в българската част от Дунав, а се хранят в румънската. Идеята на тези общи зони е в тях да се провеждат еднакви мерки за устойчиво управление, за да се гарантира защитата на ценни видове птици и от двете страни на брега", разяснява Иван Христов, ръководител на програма "Води" на WWF-България.

Информацията за Бистрет, Сухая, Каларъш, Ибиша, Беленските острови и езерото Сребърна не е актуализирана от 2002 г. През миналата година WWF направи проучване и инвентаризация на тези влажни зони. Оказва се, че е необходимо преразглеждане на информацията за тях, включително на границите им на национално и на международно ниво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.