1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За протестите в защита на Странджа асоциация "Българско Черноморие" сезира главния прокурор

За протестите в защита на Странджа асоциация "Българско Черноморие" сезира главния прокурор

Асоциация "Българско Черноморие" сезира главния прокурор за протестите в защита на Странджа

Сигнал "за опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй" са изпратили в понеделник национална асоциация "Българско Черноморие" до главния прокурор. Това съобщават от организацията в писмо до медиите и копие от сигнала им до прокуратурата, подписано от председателя Димитър Канариев.

Същата организация се активизира и миналия август с писмо до министъра на земеделието Димитър Греков, в подкрепа на новоназначения началник на Горското стопанство в Царево Петко Арнаудов, известен със скандални действия през трите си мандата като кмет на същата морска община – като делото за изваждане природен парк "Странджа" от защитените територии на страната, с построяването на незаконно вилно селище "Златна перла", промяна в устройствения план на Царево, която да позволи строителство по брега с десетки хиляди нови легла в защитени територии.

Юли месец 2013 г. "Българско Черноморие" се обявява и срещу проекта за мораториум върху сделките с държавни земи по цялото Черноморие с мотива, че той блокира работата по археологическите разкопки, както и че забраната ще попречи за сключване на нови концесии на плажове по морето.

Национална асоциация "Българско Черноморие" не са регистрирани в обществена полза, показа справка на "Дневник" в регистъра на Министерство на правосъдието.

Заплаха за националната сигурност

Конкретната причина за новия сигнал на асоциацията от този понеделник е негативната реакция и противопоставяне на природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България" срещу решението на Върховния административен съд преди десет дни, с което се връща спорния Общ устройствен план на Царево, който позволява масивно застрояване на природен парк Странджа и последвалите граждански протести.

Според подателите на сигнала, с действията си природозащитниците "застрашават националната сигурност". "Използвайки средствата за масово осведомяване, същите лица системно внушават, че зад това и други съдебни решения стоят корупционни практики. Организаторите на въпросните протести публично и открито демонстрират анархизъм и манипулират своите симпатизанти да не зачитат правовия ред в държавата," пише още в сигнала на асоциацията до главния прокурор.

Според жалбоподателите, организираните прояви представляват "подривна дейност срещу съдебната система и срещу държавността като цяло и застрашават националната сигурност и чрез манипулация на общественото мнение се правят опити да се влияе чрез уличен натиск върху прилагането на Закона и върху безпристрастните решения на Съда."

Организацията счита, че изложените факти попадат в хипотезата на чл. 108. от Наказателния кодекс: "Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева"

Жалбоподателите припознават и "погазване на конституционното право на частна собственост", тъй като крайната цел на ОУП на Царево е да регулира и гарантира правата на частните собственици върху земите им. Според тях, целта на лицата, организиращи протестите е да лишат хиляди граждани от възможността да се разпореждат с имотите си с мотива, че ще застрашат природата.

Позицията на "Българско Черноморие" е, че приемането на общо устройствения план на община Царево е окончателно и в полза на населението в цялата община. "Чрез него се създават правила, които елиминират възможността за екологичен рекет," заявяват от асоциацията и уточнението, че "внушенията на манипулаторите, че се застроява парк "Странджа" са неверни, защото става въпрос за частни земи, попаднали незнайно как на територията на ПП "Странджа" с дял от 0,007% от територията на парка."

С тези мотиви, от асоциацията настояват главния прокурор да разпореди разследване и да установи самоличността на всички лица, които организират и участват в цитираните по-горе "престъпления против Република България" и да ги подведете под наказателна отговорност.

В писмото си до главния прокурор, жалбоподателите настояват още прокуратурата съвместно с Агенцията за финансово разузнаване към ДАНС да извърши проверка на произхода на финансовите средства на всички "организатори на антиконституционните мероприятия".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.