1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застудяването в САЩ ще продължи

Застудяването в САЩ ще продължи

В зоната на арктическия циклон ще се окажат 187 млн. американци, прогнозират синоптиците

Арктическият циклон, който метеоролозите вече нарекоха полярен вихър, донесе необичайни студове и снеговалежи на голяма част от територията на САЩ. Синоптиците прогнозират, че застудяването ще продължи и до сряда, отрицателни температури ще бъдат отчетени в половината щати. Така в зоната на арктическия циклон ще се окажат 187 млн. американци - 2/3 от населението на страната. Най-силно пострадаха щатите в Средния Запад и североизточната част на страната, пише БТА.

На летищата в тези райони бяха отменени 3700 полета, като най-сложна е ситуацията на летищата в Чикаго (Илинойс), Сейн Луис (Мисури), Бостън (Масачузетс), Индианаполис (Индиана) и Нашвил (Тенеси). 

Американската авиокомпания "ДжетБлу" отмени всичките си полети от Ню Йорк за Бостън. Най-силни снеговалежи и сковаващ студ, невиждан от 20 години, се отчитат в Средния Запад. Според данни на националната метеорологична служба в Дулут (Минесота) термометрите са паднали до минус 48 градуса, в Олбъни (Минесота) - до минус 43 градуса, в Чикаго - до минус 37 градуса, а в Сейнт Луис - до 31 градуса под нулата. 

От мощния циклон пострадаха и южни щати като Алабама, Луизиана, Тексас и Оклахома. В Атланта (Джорджия) температурата се понижи до рекордно ниските минус 23 градуса. 

Без електроснабдяване са над 40 хил. домакинства, по-голямата част от които са в щатите Индиана, Илинойс и Мисури. Лошото време силно затрудни и пътния трафик и полицията регистрира увеличен брой катастрофи. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.