1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Затварят оловното производство в ОЦК-Кърджали

Затварят оловното производство в ОЦК-Кърджали

От началото на годината в града са регистрирани 27 наднормени обгазявания с токсичния серен диоксид

Министерството на околната среда до края на седмицата ще издаде заповед за спиране на оловното производство към ОЦК Кърджали, съобщи БТА. Инсталацията трябва да бъде спряна поетапно до края на тази седмица с предписания на регионалната екоинспекция (РИОСВ) в Хасково.

Още през есента на миналата година екоминистерството обяви, че при повече от 2 замърсявания за месец ще спре оловното производство на ОЦК. Тогава предприятието вече бе превишило годишния лимит от 24 обгазявания със серен диоксид и ведомството обяви, че освен риск за здравето на населението, ОЦК създава и опасност от санкции за България за неспазване на европейските норми за въздуха. Оловно-цинковият комплекс обаче продължи със серийните замърсявания. През януари, когато отново бяха регистрирани серия наднормени изпускания, на среща в Кърджали с ръководството на ОЦК екоминистърът Нона Караджова постави ултиматум на педприятието да представи програма за намаляване на замърсяванията или да спре. Такава обаче и до момента няма, съобщиха от ековедомството.

В оловното производство са заети около 350 металурзи, помощен персонал и администрация, които ще трябва да бъдат освободени. Областната администрация в Кърджали, съвместно с Агенцията по заетостта и местни фирми, е набелязала мерки за решаването на социалния проблем. Те ще бъдат включени в програми за преквалификация.

От началото на годината в града са регистрирани 27 наднормени обгазявания с токсичния серен диоксид. Мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев е поискал още 18 допълнителни обгазявания над допустимите 24, но екоминистерството е отказало.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.