1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Асоциация ще защитава интересите на дребните млекопроизводители

Асоциация ще защитава интересите на дребните млекопроизводители

Има опасност 500 000 българи да останат без поминък

 

Новоучредената неотдавна Националната асоциация на млекопреработвателите, която обединява 103 малки и средни предприятия, е поискала българските млекопреработвателни фирми да получат преходен период от Европейската комисия, за да могат да постигнат европейските стандарти по отношение на качеството.

Целта на асоциацията е да подпомага дейността и развитието на млекопроизводството и млекопреработката, както и търговията с млечни продукти в страната, да отстоява националните приоритети в млечния сектор и традиционните нашенски продукти пред Европейския съюз.

Членовете на новата асоциация смятат, че решението от началото на 2008 г. да бъде спряно изкупуването на мляко от домакинствата и от малките ферми, които не отговарят на изискванията на европейските ветеринарно-санитарни норми, е пагубно за сектора. То щяло да доведе до срив в млекопроизводството и млекопреработването в България.

По този начин значителен процент от млякото няма да бъде изкупено и ще изчезне от пазара, твърдят преработвателите. Ще фалират предприятия и ферми, а този процес ще засегне поминъка на повече от 500 000 български граждани, които се препитават от това предимно в селските райони. Ръководството на новата асоциация се позовава на факта, че Дания е имала осемгодишен гратисен период, за да постигне изискванията за качество, а Полша - двегодишен. Вероятно преговарящите по глава "Земеделие" в тези държави са имали по-гъвкав и национално отговорен подход при разискванията на проблемите в аграрния сектор. От друга страна, известно е, че в ЕС има свръхпроизводство на мляко и млечни продукти, които трябва да бъдат реализирани, за да може да оцелеят тамошните фермери и да имат по-дълъг период на адаптация в условията на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.

Единственият начин да има резултат от исканията на новоучредената асоциация е да търси политическо лоби, представено в Европарламента, където са присъстват, както отделните държави, така и партиите, които имат общи програми с тези от старите страни членки на ЕС.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.