1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българинът е на последно място в ЕС по консумация на мед

Българинът е на последно място в ЕС по консумация на мед

 

Българинът е на последно място от страните в ЕС по консумация на мед - около 500 грама годишно на човек. От четири години светът преоткрива меда като здравословна храна и консумацията в световен мащаб се увеличава, информираха днес организаторите на най-големия в Югоизточна Европа панаир на пчеларството.

Форумът се провежда в Плевен от днес до неделя и на него се представят 108 изложители от България и Европа. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието и горите Светла Бъчварова. Седем милиона и 300 хиляди лева финансов ресурс в подкрепа на този отрасъл са предвидени от земеделското министерство за периода до 2013 година, посочи Бъчварова. Половината от средствата ще дойдат от бюджета, а останалите - по фондове от Европейския съюз, уточни тя.

Двеста и четирийсет хиляди лева тази година могат да се използват от пчеларите за производство на качествен мед чрез различни механизми по линия на държавния фонд "Земеделие", каза още заместник-министърът. В България 11 000 т е годишното производство на пчелен мед, около 6000 т остават за вътрешна консумация и за подхранване на пчелните семейства, а останалите се изнасят предимно в страните на ЕС, съобщиха организаторите на проявата. Най-голям потребител на български мед е Германия.

За последната година ръстът на производството на мед у нас е 1000 тона. В ЕС вече се произвежда около 150 000-160 000 т мед годишно. У нас правителството ще приеме програма за привличане на потребителя към здравословните храни и хранителни продукти, като ще бъде включено и пчеларството, каза Бъчварова.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.