1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българите вярват в конкурентни европейски стоки на ниски цени, сочи проучване

Българите вярват в конкурентни европейски стоки на ниски цени, сочи проучване

45% от анкетираните очакват Съюзът да се превърне във второстепенна икономическа сила в бъдеще

Две трети от европейците (65%) смятат, че ЕС има голяма полза от международната търговия. Повечето анкетирани заявяват, че те също имат лична полза от тази търговия. Това показват данни от проучване на общественото мнение, проведено от координационния център за международни изследвания „TNS Opinion & Social network" в периода от август до септември 2010 г., съобщава Рапид. В анкетата са участвали 26 635 европейски граждани.

Най-голям процент на европейци, които смятат, че европейските стоки и услуги са конкурентноспособни, е регистриран в Словакия, Кипър, Австрия, България, Германия и Гърция.

Половината от европейците са наясно с произхода на продуктите и услугите, които закупуват. Данните сочат, че 62% от тях знаят произхода на хранителните продукти. Страните с най-високи нива на осведоменост са Кипър, Гърция, Финландия, Латвия, Словения, Литва, Унгария и Естония.

Относително голяма част от европейците смятат, че ЕС най-големият световен играч в международната търговия. Близо две трети от участниците в проучването твърдят, че европейските продукти и услуги може да се конкурират с тези от страни извън ЕС. Въпреки това европейците са по-малко уверени в техните очаквания за бъдещата роля на ЕС в международната търговия. 45% от анкетираните очакват Съюзът да се превърне във второстепенна икономическа сила в бъдеще.

61% от анкетираните заявяват, че създаването на нови работни места трябва да бъде един от приоритети на бъдещата европейска търговска политика. Този процент е по-висок в Кипър, Испания, Гърция, Унгария, Словакия и Португалия.

Гражданите на Кипър, България, Малта и Румъния предпочитат да имат по-голям избор от стоки на по-ниски цени, докато тези в Холандия подкрепят въвеждането на еднакви правила. Като приоритети са посочени и оказването на подкрепа за европейските компании и фирми (32%), осигуряването на стандарти за околната среда (30%) и подпомагането на развиващите се страни в света (28%).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.