1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България може да съди Румънния заради екотаксата на Дунав мост

България може да съди Румънния заради екотаксата на Дунав мост

 

Ако след влизането на България и на Румъния в Европейския съюз, румънският град Гюргево продължи да налага гранична екотакса на чуждестранните автомобили, въпросът може да бъде отнесен към Съда на европейските общности в Люксембург. Това коментира в Русе европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева по повод отказа на Гюргево да премахне местната такса.

Меглена Кунева обясни, че е положила всички усилия за решаването на проблема, говорила е с президента на Румъния, с министър- председателите от две правителства в Букурещ, с министрите на външните работи и с министрите по европейските въпроси, но всичко е без резултат. По нейните думи тя е останала силно смутена от обяснението на неин румънски колега, който се аргументирал, че таксата, наложена от местната власт на Гюргево, не може да бъде премахната, защото тя била разрешена от конституцията.

Въпросът за премахването на тази такса се поставя от Българско-румънската търговско-промишлена палата, Русенската търговско-индустриална камара, Стопанската камара на Русе и почти всички местни браншови организации се повдига непрекъснато през последните десет години. Според тях таксата спира нормалния стокообмен и свободното движение на хора между България и Румъния./mediapool.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.