1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България се изкачи с 6 места в световната класация по конкурентоспособност

България се изкачи с 6 места в световната класация по конкурентоспособност

В проучването, което през настоящата година обхваща 139 държави, страната ни участва от 1999 г.

България се придвижва с шест места напред – от 76-то  до 70-то място – в последния доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ), съобщава Центърът за икономическо развитие (ЦИР).

В проучването, което през настоящата година обхваща 139 държави, страната ни участва от 1999 г. Изданието е особено интересно за чуждестранните инвеститори – то е ориентир за тях по отношение на перспективите за развитието на държавите в света.

В сравнение с всички останали страни от ЕС България изпреварва единствено Гърция, която поради макроикономическата нестабилност и проблемите в социалната област се срива в класирането от 71-во до 83-то място.

Румъния заема 63-та позиция. Сред по-новите страни членки на ЕС най-добре се представят Естония (33-та) и Чешката република (36-та). В сравнение с предходната година Унгария и Полша се придвижват значително по-напред, а Словения отстъпва с няколко позиции.

Според екипа на форума основните фактори, които влияят върху конкурентоспособността са 12. Това са: институции, инфраструктура, макроикономическа стабилност, образование и квалификация, ефективно функциониращи стокови пазари, работна сила, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновативност и др.

Факторите са събрани в три основни групи:
1. базисни фактори за развитие;
2. фактори за ефективност на икономиката;
3. иновативност и зрелост на бизнеса.

Тези три групи фактори определят и етапа на развитие, на който се намира всяка страна. Първата група определя най-ниския етап на развитие - факторно обусловения; вторият етап включва факторите, свързани с постигането на ефективност в икономиката; третият - най-висш етап включва такива фактори като зрелост на бизнеса и иновативен потенциал.

Според изследването България и Румъния сред държавите от ЕС са на втория етап на икономическо развитие.

Всички останали страни от сьюза са по-напред по отношение на потенциала за постигане на по-висока конкурентоспособност. Голямата част от тях вече са на иновационно обусловения етап, а другите са в процес на преход към него (Унгария, Литва, Латвия, Полша).

Най-сериозен принос за по-добрите позиции на България има класирането в няколко сфери – макроикономическа стабилност, технологичен потенциал, пазар на труда, инфраструктура.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.