1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България ще продава квоти въглероден диоксид на Финландия

България ще продава квоти въглероден диоксид на Финландия

 

Финландия ще купува квоти за емисии парникови газове от България. Екоминистърът Джевдет Чакъров подписа меморандум за осъществяване на проекти по механизма "съвместно изпълнение" от Протокола от Киото с финландския посланик Кауко Ямсен. Финландското министерство на околната среда съобщи за сключените споразумения с България и Румъния.

Чрез проекти за съвместно изпълнение развитите страни купуват квоти от по-слабо развити икономики. Такива са бившите социалистически страни, чиито силно замърсяващи индустрии им предоставиха висока база за полагащите им се квоти.

Неотдавна Финландия заяви, че планира през периода 2008 - 2012 г. да купи емисионни квоти за 10 млн. тона. Около 1 млн. тона скандинавската държава ще купи от страни в Централна и Източна Европа, Централна Азия и Кавказ, съобщи финландското екоминистерството. До момента българското правителство беше подписало споразумения за проекти за съвместно изпълнение с Холандия, Австрия, Швейцария, Дания, Япония, Швеция и с Прототипния въглероден фонд към Световната банка.

Ямсен обяви, че страната му се интересува и от изграждане на възобновяеми енергийни източници у нас./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.