1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брокери призовават: Не продавайте ниви!

Брокери призовават: Не продавайте ниви!

Декар земя в Добруджа тази есен върви по 180 - 200 лева при многократно по-високи цени в Гърция и Турция, където климатичните условия са сходни

 

За Бога, братя, не продавайте ниви, призоваха брокери на агенции за недвижими имоти в Добричко вчера, провокирани от подготвяните промени в Конституцията. Още преди да е ремонтиран основният закон на държавата, търговски дружества изкупуват за чужди граждани най-плодородния чернозем в България на безценица и само чакат страната да стане член на Европейския съюз, за да прехвърлят нивите на физическите собственици. Много чужденци със сигурност след 2007-а ще натрупат печалби от препродажбата за сметка на обикновените българи, смятат шефове на агенции.

Декар земя в Добруджа тази есен върви по 180 - 200 лева при многократно по-високи цени в Гърция и Турция, където климатичните условия са сходни, коментира Костадинка Добрева - управителка на една от най-големите агенции за недвижими имоти в региона - "Контини". Според брокери наши изселници в Анкара с двойно гражданство отдавна пазаруват обработваема земя в Североизтока. 500 евро за декар е средната цена на чернозема във Франция и Германия, във Великобритания се продава по 700 паунда, посочва шефът на фирма "Тотал-2000" Костадин Батанов. По неговите думи пазарът на земя у нас пред прага на приемането ни в Евросъюза е стихиен и се наблюдават две крайности. Висококачествени масиви, които дават богата реколта, се продават за жълти стотинки, а земеделски земи край морето, чийто статут ще бъде променен за строителни нужди, се пласират по 10 000 евро/дка - цена, недостижима и в Европа.

Строги наредби трябва да гарантират, че чужденци, които ще купуват наша земя, задължително ще я обработват, призовават от "Контини". В противен случай полетата щели да буренясат, а спекуланти да притискат пазара с вносна пшеница, купена на безценица.

Най-скъпите парчета в Добруджа сега се продават за 350 лв./декар. Инвестират главно арендатори, които очакват след 2007-а да получават субсидии не според количеството произведена продукция, а според размера на обработваемата земя, обясниха от "Контини". Според прогнозата на брокерите земята в най-плодородния край на България няма да поскъпне с повече от 10 % до следващата пролет./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.