1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Чрез създаването на организации на производителите пътят до купувачите ще стане по-пряк

Чрез създаването на организации на производителите пътят до купувачите ще стане по-пряк

Общата организация на пазара на плодове и зеленчуци е единна цел на ЕС

 

България подкрепя предприетата от ЕК реформа в сектор "Плодове и зеленчуци". Тя е естествено и логично продължение на започналата през 2003 г. реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС, която последователно обхваща всичките нейни направления – директни плащания, развитие на селските райони и общи организации на пазара. Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по време на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел.  

Страната ни подкрепя предложените промени, свързани с организациите на производители, които са насочени към опростяване на режима и осигуряване на повече гъвкавост в тяхната дейност. За България е много важно създаването на организации на производители и групи производители, както и тяхното подпомагане с цел включването им в единния пазар на ЕС, подчерта министър Кабил.

Високо оценяваме стремежа да се насърчава създаването на организации на производители в новите държави-членки чрез подпомагане на групите производители, създадени в тях, които групи да отговорят на критериите за пълно признаване и даването на възможност за специфична национална подкрепа и подкрепа от Общността на организациите на производители. Това ще помогне на новите държави-членки по-бързо да се включат пълноценно за постигане на целите на Общата организация на пазара на плодове и зеленчуци, подчерта министър Кабил.

Една от целите на тази реформа е чрез различни програми и нов маркетинг да се скъси пътят между потребителите и производителите, каза още министър Кабил в Брюксел.

Всички министри на земеделието от страните-членки на ЕС приветстваха министър Нихат Кабил по случай приемането на страната ни в Европейската общност. 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.