1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавата не може да контролира цените на храните, защото няма законово основание

Държавата не може да контролира цените на храните, защото няма законово основание

Хлябът ще достигне 2.50 лв./кг след 1 януари 2007 г.

 

Според наредба, публикувана в Държавен вестник, Министърът на икономиката и енергетиката ще определя кои организации могат да защитават потребителите от 1 януари 2007 г,. Структурите трябва да подадат заявление в икономическото министерство, за да бъдат включени в специален списък. Тези, които останат извън него, няма да могат да подават искове в съда заради некачествени стоки илипрекомерно високи цени. Според представители на потребителски организации, наредбата нарушава правата им и ще ги постави под държавен контрол. Евроминистърът Меглена Кунева, която ще бъде назначена за комисар по проблемите на потребителите, отказа коментар по казуса, защото още не е приела поста.

В същото време държавата изпусна контрола над поскъпването на храните и другите масови продукти и сега търговците вдигат цените безпричинно, заяви Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. Преди 1999 г. Законът за цените, направен по германски образец, е давал право на държавата да санкционира фирмите, ако са заложили в цената на стоките рентабилност по-голяма от 7%. Сега действащият Закон за защита на потребителите не дава регулаторен механизъм при спекулативни цени, каза Кърлев. Единственото, което може да направи държавата, е да извади от резерва даден продукт и да го пусне на пазара, както е направи с олиото преди година.

Хлябът ще поскъпне до 2,50 лв. за килограм след януари 2007 г. , но цената му заедно с цените на други хранителни стоки вече тръгна нагоре, подчерта Кърлев. Във федерацията са изчислили, че минималните доходи, прогнозирани за 2007 г., няма да стигнат на българина за неговото изхранване – най-бедните ще могат да си позволят само две филии хляб, лук и кофичка мляко. Поведението на държавата по отношение на храните е антисоциално и антипотребителско, категоричен е председателят на Федерацията на потребителите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.