1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държим второ място в света по износ на патешки дроб

Държим второ място в света по износ на патешки дроб

153 000 т ще стигне консумацията на птиче месо у нас тази година

 

България се нарежда на второ място по производство и износ на патешки дроб в света след лидера в тази област Франция, съобщиха родни производители.

По данни на Съюза на птицевъдите през миналата година у нас са заложени за отглеждане близо 3,5 млн. патета, което ни осигурява около 10% от световния пазар. Пред нас е само Франция - родината на патетата юлари (хибриди, създадени основно за производство на дроб). Там се отглеждат около 30 млн. животни, но през последните години броят им бележи спад. Далеч зад нас в тази дейност остават страни като Унгария с незначително производство.

По данни на земеделското министерство през миналата година страната ни е изнесла около 1200 тона патешки дроб, основно за Франция, като спрямо година назад този пазар бележи ръст с над 40%. Очакванията за 2005 г. са ръстът в износа ни да продължи и за Франция да потеглят над 1400 тона патешки дроб, съобщи шефът на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов.

Според големи производители у нас износът на дроб е най-печелившата част от този бизнес. Ако не успееш да му намериш добра реализация, буквално работиш на загуба, твърдят предприемачи.

Цената на килограм дроб е около 13-14 евро, като основната реализация на деликатеса е във Франция. У нас се също се продават разфасовки с патешко месо и дроб, но пазарът е много слаб.

Цените на останалите части от птицата са 6 евро за килограм филе и 1-1,10 евро за килограм бут. Освен тези части за износ отиват и крилата, бланшираните крака, дори езиците на патиците, които се изнасят за Хонгконг.

Въпреки сериозното търсене и растящия износ обаче голяма част от родните производители твърдят, че през последните три години са работили на загуба, най-вече заради силната конкуренция на френските производители.

Технологията за отглеждане на патетата отнема около 80-90 дни. От Франция се внасят еднодневни птици или оплодени яйца, които се отглеждат у нас, гушат се, колят се, преработват се и се изнасят  отново за Франция. Малка част отива и за белгийския и австрийския пазар.

По информация от производители печалбата от една птица се движи между 1-2 евро, а себестойността на месото и дроба й е около 10 евро.

По данни на земеделското министерство износът на патешко месо и дроб заема около 60% от общия експорт на птиче месо от страната. Благодарение на растящия износ от този вид птици, общият експорт на птиче месо от страната до октомври 2004 г е достигнал 4911 тона, което е ръст с 65% спрямо година назад. Общата му стойност достига 31,8 млн. долара.  

Ръст бележи и средната цена на експортираното птиче месо - от 5 620 долара на тон през 2003 г., през 2004 година тя е достигнала 6 490 долара. Този ръст се дължи отново на по-високата цена на патешкия дроб и месо, докато пилешките и пуешките продукти държат доста по-ниски цени - между 1600 и 4000 долара за тон.

Ръстът в износа през 2004 година се дължи и на отпусната експортна субсидия при износ на птиче месо за страни извън ЕС в размер на 400 лв. за тон.

Сериозна пречка за износа на пилешко месо остава недостигът на лицензирани птицекланици за износ на бели меса за ЕС. От 2004 г. техният брой е вече 9, но само в няколко от тях се колят птици от кокошия вид. Във всички обаче има линии за месо и дроб от водоплаващи птици, сочат данните на министерството. По тази причина страната ни все още само частично изпълнява отпуснатата ни квота от 6050 тона месо безмитен износ за ЕС годишно.

Най-голям е износът на замразено птиче месо - около 2622 тона. Основният пазар за него остава Франция,най-вече заради патешкото.  С по-малки количества я следват Германия, Испания и Австрия.    

У нас обаче традиционно преобладава консумацията на пилешко месо заради диетичните му качества и по-ниските му цени. На него се пада и основната част от производството и общото потребление на птиче месо - 8 кг. на човек годишно.

По данни на Съюза на птицевъдите като цяло през 2005 година се очаква предлагането на птиче месо в страната да нарасне с около 1,3% и да достигне 153 000 тона. По-голямото производство на месо ще обезпечи предлагането му на вътрешния пазар.

Вносът се очаква да се задържи на нивото от предходните години - 36 000 тона. Тези количества обаче се насочват основно към преработвателната промишленост.

Предлагането на яйца ще остане на равнището от предните години - 1,6 млн. броя. Очаква се около 160 000 броя да влязат като внос -  основно, за да се задоволи повишеното търсене в определени периоди на годината, като Великденските празници.

Според анализите производството на месо и яйца през последните години остава стабилно и се очаква да се запази такова и през 2005 г. Добрата реколта през миналото лято доведе до спад в цените на фуражите, което задържа ниски и цените на птичето месо и яйцата. Очакванията са през 2005 г. те да бъдат 3,40 лв. за килограм замразено пилешко и 16 ст. на яйце./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.