1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дефицит на картофи вдига цената им с 15 %

Дефицит на картофи вдига цената им с 15 %

Повишената консумация се отразява и на вноса, особено на пресни и замразени картофи през пролетните месеци, когато българското производство се изчерпва

 

Слабите добиви и лошото качество на картофите предизвикаха дефицит, който се отрази на пазара. Малко преди новогодишните празници кило картофи вече се продава по 65 ст. за килограм, докато преди месец табелите сочеха 40-45 ст. За два месеца скокът в цените е около 15 на сто, а в сравнение със същия период на миналата година повишението с 40%.

Площите, засадени с картофи през тази година, са около 306 хил. дка. В сравнение с миналата година, това е намаление едва със 700 дка. Силните дъждове през лятото обаче се отразиха на добивите, които едва достигат 1400 кг от дка при 1800 кг/дка през миналата година. Очаквоншато са, че общо в страната са прибрани 420 хил.т при 573 хил. т през миналата година.

През последните години вътрешното потребление на картофи все повече расте. През 2004 г. средногодишната консумация на човек достига 28.8 кг, което е с 3 на сто повече от предходната година. Все повече нараства консумацията в ресторанти и хотелски вериги, които не са включени в данните за потреблението, поясниха от агроведомството.

Повишената консумация се отразява и на вноса, особено на пресни и замразени картофи през пролетните месеци, когато българското производство се изчерпва. През миналата година по данни на митниците в страната са внесени над 39 хил. т. пресни или охладени картофи, което е с 19% повече от 2003 г. Вносът нараства и поради ниските цени, по които се доставят продуктите от Турция, сочи анализът на агроминистерството. Средната декларирана цена за тон през миналата година е била 149 лв., докато на вътрешния пазар средните стойности са се движели около 440 лв. за тон. Това обяснява и факта, че вносът от Турция съставлява през 2004 г. 86 на сто от общия импорт. Останалите вносители са били Полша, Германия и малки количества от Белгия. До май 2005 г. вносът е достигнал 25.7 хил. т, което е с 29 на сто по-малко от миналата година. Основно това са пресните оранжерийни картофи, които се търгуват на вътрешния пазар поради липса на българско производство.

С навлизането на големите вериги за хранене се увеличава и вносът на преработени картофи, обясняват експерти от агроминистерството. Основни партньори при импорта на замразени картофи са Холандия и Белгия, откъдето през миналата година са вкарани 45 тона. До май основен доставчик са белгийски компании, които са внесли над 12 тона замразен продукт. Допълнително се доставят и консервиран продукт с оцетна киселина, като само до май т.г. през митниците е деклариран внос на над 3500 т картофи. България предоставя преференции при вноса на преработени картофи от Македония, Израел, Сърбия и Черна гора и Молдова.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.