1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Десет наши фирми показват храни в САЩ

Десет наши фирми показват храни в САЩ

Повечето от участниците присъстват на изложението от години

 

Десет български фирми участват в най-голямото американско изложение за храни "Fancy food", което се провежда в момента в Ню Йорк.
Българските участници са водещи в бранша на хранително-вкусовата промишленост малки и средни компании като Филипополис, Кондов екопродукция, Лактус, Зоров-91 ­ представителни за областта на млекопеработвателния отрасъл, Тракийски плод, Солвекс Мира Фрукт, Джем&Джем, Филикон и Герада, които произвеждат различни видове консервирани храни, плодови сокове, мед и други.
Щанд на изложението имаше и най-голямата компания за дистрибуция и доставка на български храни в САЩ ­ Малинчо интернешънъл.
Повечето от участниците присъстват на изложението от години и смятат, че такъв форум е от полза за развитието на износа им, макар и резултатите в много случаи да се проявяват след време.
"Постоянството на такива места е много по-важно отколкото непосредствения резултат. В много случаи някой се появява да сключи договор две години след като е осъществил
контакт", каза управителят на Джем и Джем ООД Стойко Кировски.
Същото мнение споделя и Огнян Кондов, мениджър на Кондов екопродукция ООД, който участва на "Fancy food" от десет години и изнася над 180 тона козе сирене годишно за САЩ. "Много по-трудно е да се върнеш на един пазар, ако си загубил мястото си, отколкото да влезеш за първи път на него", допълни той.
Единствената фирма от българските участници на изложението, която е кандидатствала и е получила сертификат за "органични", както и за "кошер" храни, са производителите на мед и пчелни продукти ­ Герада. Те присъстват за първи път на нюйоркското изложение и се надяват, според Герасим Дочев, управителен директор на компанията, техните висококачествени изделия да намерят своята ниша в изключително динамичния американски пазар./monitor.bg

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.