1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До 1 юли стопаните могат да потърсят информация за одобрената им млечна квота

До 1 юли стопаните могат да потърсят информация за одобрената им млечна квота

Спекулира се с глоби за превишена месечна квота

 

От 2 май се раздават по график удостоверенията за одобрените млечни квоти. Но за съжаление много фермери все още не са отделили време да изпълнят този прост ангажимент. Липсата на официална информация в мандрите неимоверно затруднява планирането, отчетността и и проследяемостта в целия сектор. Освен това са одобрени доста квоти, с размер по-малък от средната млечност на една крава.

Административните разходи за регистрирането, отчитането и проследяването на подобни количества мляко далеч надхвърлят печалбата от неговата преработка. Някои мандри вече съжаляват, че са се договорили за изкупуването на толкова малки порции. Сега икономистите в млекопреработвателните предприятия пресмятат какво е минималното годишно количество, за което си струва да се сключи договор с един доставчик.

Относителната юридическа самостоятелност на млечните бордове внасяло допълнителен разнобой. На някои места за получаването на удостоверението изисква заплащане на определена сума, на други - не. От 1 юли непотърсените удостоверения за одобрените млечни квоти ще бъдат върнати в Националния млечен борд. Оттам удостоверенията ще се получават безплатно.

Някои недобросъвестни лица по места си позволяват да заплашват с глоби надвишаването на месечната квота. Трябва да се разбере, че всеки подобен опит е необоснована и противозаконна спекулация. Всеки стопанин знае, че кравата е с неравномерна лактация. Затова всекидневно се събира подробна информация за произведеното и изкупеното краве мляко. Получените данни ще се обобщят за целия квотен период от 1 април 2007 год. до 31 март 2008 год. Глоби ще се налагат само след превишаването на годишната млечна квота.

В област Монтана при регистрацията на производителите от млечното животновъдство са отчетени общо 10 131 крави, а заявката за доставка на сурово мляко е за 32 072 585 кг. Директната доставка е за 2 982 989 кг мляко. Превръщането на литрите мляко в килограми, за което доста стопани питат как става, е като се умножат литрите по 1,029. От 15 май т.г. започна да тече и субсидията за призведено и продадено качествено краве, овче, биволско и козе мляко в размер от 6 ст. за литър за кравето и 7 ст. за другите видове./Монтпрес.online

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.